Nepřehlédněte

Jarní práce na zahradě

Jarní práce na zahradě S prvními jarními paprsky určitě začnete sklízet plody své podzimní práce. Se záhonů se vytahují květy tulipánů, narcisů, hyacintů i krokusů.

Fíkus pěstování

Fíkus pěstování Fíkus patří k nejoblíbenějším pokojovým rostlinám. Rady a nápady pro úspěšné pěstování.

Výhody otevřených kompostérů

Výhody otevřených kompostérů Výhodou otevřených kompostérů je jejich počet odvětrávacích otvorů. Můžete si dovolit nasypat kompostéru velké množství posekané trávy.

Pařeniště z polykarbonátu

Pařeniště z polykarbonátu Kvalitní české pařeniště z polykarbonátu, žárově zinkovaného plechu, výplň komůrkový polykarbonát.

Toužíte po krásném úsměvu

Toužíte po krásném úsměvu Ke krásnému úsměvu vám pomohou kvalitní zubní implantáty. Nemusíte mít obavy, zavedení zubního implantátu je zcela rutinní záležitostí.
Orchideje Druhy vhodné pro pěstování v domácích podmínkách


Nej ...

Recepty na vánoční cukroví: Vaše recepty na internetu

Recepty na vánoční cukroví: Vaše recepty na internetu Vaše recepty na internetu Recept na vánoční cukroví , Recept na vánoční cukroví - nepečené cukrobí | pepinův blog , Recept na vánoční cukroví| Vánoční rohlíčky a další recepty. Přiidej vánoční recepty.

Otevření stálé Galerie Jana Saudka

Otevření stálé Galerie Jana Saudka Novinky: Otevření stálé Galerie Jana Saudka - Nejznámější žijící český fotograf se navždy stane vyhledávaným pražským koloritem! Od středy 17. ledna 2007 bude nejen pro milovníky, ale i pro ty, co Jana Saudka coby ...

QUELLE - vychází nový katalog PODZIM / ZIMA ... ZDARMA

QUELLE - vychází nový katalog PODZIM / ZIMA ... ZDARMA Móda a trendy na TopŽena.cz : QUELLE - vychází nový katalog PODZIM / ZIMA 2007 ZDARMA. Podzimní a zimní trendy 2007 z nového hlavního katalogu ... Rubrika: Móda a trendy na topzena.cz ...

Orchideje - jak pěstovat orchidej (50 druhů Phalaenopsis)

Orchideje - jak pěstovat orchidej (50 druhů Phalaenopsis) Zahrada, zahradní architektura na Topžena.cz : Orchideje - jak pěstovat orchidej (50 druhů Phalaenopsis) - Odrůdy: Dnes existuje okolo 50 druhů Phalaenopsis. Phalaenopsis amabilis má bílé květy, Phalaenopsis violacea ...

Vánoční cukroví nepečené - Kokosové kuličky

Vánoční cukroví nepečené - Kokosové kuličky Vánoční cukroví nepečené - Kokosové kuličky. Recept na těsto: 210 g cukru, 250 g tuku, 2 vejce, rozdrobené piškoty, 30 g kakaa, trochu rumu. Postup: Cukr, vejce, kakao a rum ...

Vaření je alchymie - zdravé způsoby přípravy jídel

Vaření je alchymie - zdravé způsoby přípravy jídel

Zobrazeno 22976x

přátelům

Vaření je alchymie aneb zdravé alternativní způsoby přípravy jídel - Jaro už je tady a tak spoustu z nás napadá myšlenka, co můžeme pro své tělo udělat a jak ...

   Celý článek      

Vaření je alchymie
- zdravé způsoby přípravy jídel

Způsoby přípravy jídla.
 
Asi by bylo zbytečné zmiňovat se o tom, že nejméně zdravým způsobem upravování pokrmů je smažení. Přínosem pro nás jistě bude, pokud se podrobněji podíváme  na alternativní a pochopitelně zdravější možnosti přípravy pokrmů. Všechny tyto způsoby vaření mají jedno společné – jídlo se zde připravuje bez použití tuků a protože potraviny nepřichází do přímého styku s plamenem či kouřem (jak je tomu u grilování nebo uzení), nevznikají při tomto způsobu přípravy jídel žádné karcinogenní látky. Dalším společným jmenovatelem tohoto způsobu přípravy jídel je zachování maximálního množství vitamínů, minerálů a stopových prvků, které se nevyplavují do vody, ve které jsou připravovány, protože ji pro svou přípravu většinou nepotřebují. Připravované potraviny si přitom zachovají svoji plnohodnotnou specifickou chuť. Každá správná hospodyňka jistě také uslyší, že všechny níže zmiňované způsoby tepelné úpravy jídel jsou velmi časově nenáročné pro svou energetickou úspornost také velmi ekonomické.
 
 
Vaření v mikrovlnné troubě
 
Mikrovlnné trouby se začaly ve světě používat už v první polovině minulého století. Za tuto dobu si získaly spoustu příznivců, kteří si život bez nich nedokáží ani představit. Kromě funkcí ohřevu a rozmrazování jídla, ke kterým se používají zřejmě nejčastěji, je lze použít také ke kompletní přípravě jídel. V dnešní době nabízí trh velké množství nádobí, které je speciálně navrženo a vyrobeno pro použití v mikrovlnných troubách. Při tomto způsobu přípravy jídla si jednotlivé potraviny uchovávají daleko větší množství vitamínů a minerálních látek, než jak je tomu při klasickém způsobu vaření. Nezanedbatelný je také ekonomický faktor – tento způsob přípravy jídla trvá kratší dobu, takže šetří nejen energii (až 80%), ale také Váš čas. Aby jste efektivně využili energii při vaření v mikrovlnné troubě, nechte po ukončení jakéhokoli procesu stát potraviny ještě minimálně 5minut v „mikrovlnce“, dojde tak k optimálnímu rozložení tepla a nádoby, ve kterých jídlo připravujete nebudou tak horké, takže nebude hrozit opaření.
 
 
Parní hrnec
 
 Parní hrnec je poměrně nový, v podstatě evropský vynález. Přestože svůj opravdový boom zaznamenal teprve před několika lety, těší se stále vzrůstající oblibě. Většina modelů se skládá ze samotné elektrické základny s nádobu na vodu  a několika mís umístěných nad sebou. Tyto mísy jsou zhotoveny z velmi kvalitních plastových materiálů poměrně odolných  vůči poškrábání.  V současné době náš trh nabízí širokou škálu těchto kuchyňských spotřebičů v cenovém rozpětí od 1.000 - 4.000,- Kč. Mnohé modely se mohou pochlubit také speciální komorou pro přípravu rýže, či speciálními programy pro jednotlivé druhy potravin. Parní hrnce si mezi hospodyňkami získaly značnou oblibu také svou skladností (jednotlivé části lze snadno složit do sebe). Nezanedbatelnou výhodou tohoto způsobu přípravy jídel je snížení času a nákladů na vaření až o 50% a možnost přípravy více druhů jídel a příloh najednou. Můžeme si zde nad sebou uvařit například ryby, drůbež, zeleninu a brambory bez toho, aby se chuti a vůně vzájemně smísily. Při tomto velmi šetrném způsobu vaření si potraviny a hlavně zelenina uchovají velké množství vitamínů a minerálů, protože při vaření v páře se nevyplavují do vody, jak je tomu u klasického vaření.
Uspěchané hospodyňky jistě také uvítají možnost mytí jednotlivých plastových odnímatelných  částí v myčce a jejich snadnou údržbu.
 
 
Římský hrnec
 
Pokud ještě nemáte zkušenosti s vařením v páře a klasický parní hrnec je pro Vás finančně náročný, doporučuji vyzkoušet římský hrnec. Český trh nabízí různé velikosti a tvary v cenovém rozpětí od 400-800,- Kč.  Jak už název napovídá, tento způsob přípravy jídel vynalezli staří Římané. Princip pečení v této nádobě spočívá v uvolňování vody z předem (alespoň 20minut) namočeného porézního víka, které je vyrobeno z neglazované pálené hlíny. Spodní část hrnce je z téhož materiálu, ale většinou je pokrytá kvalitní glazurou. Hrnec vkládáme vždy do nevyhřáté trouby a teplotu zvyšujeme pozvolna až na požadovanou intenzitu. Takto připravené pokrmy si zachovávají svoje specifické aroma a při přípravě zeleniny nedochází ke změně barvy ani k úbytku vitamínů. Dalším důležitým faktorem je příprava jídla bez použití tuku, protože se během pečení uvolňuje z nasáklého víka pára, která zaručuje šťavnatost a chutnost pokrmu. Během pečení většinou není nutné podlévání, protože se jídlo dusí ve vlastní šťávě. Pokud se šťáva odpaří a je nutné dolití vody, použijeme vždy horkou vodu, protože při prudkém zchlazení by mohlo dojít k prasknutí hrnce. Příprava jídla v římském hrnci je také ekonomicky výhodná, protože zároveň s masem můžeme připravovat  také přílohu (brambory, rýži, zeleninu). Přílohy však  přidáme až ke konci pečení, s ohledem na dobu přípravy masa i přílohy. 
Každá mince má dvě strany a mi nezbývá, než přiznat, že s římským hrncem to není jiné. Daní za služby, které nám poskytuje, je poměrně složitá údržba. Tedy - pokud chcete dodržovat pokyny odborníků…Při jeho mytí by se neměly používat saponáty, pouze by se měl odmočit a umýt žínkou a teplou vodou. V případě silného znečištění za pomoci soli či octa a kartáčku. Omlouvám se starým Římanům, já už jej více než tři roky úspěšně myji v myčce….  
 
 
Při všech výše uvedených způsobech vaření je třeba dávat při odkrývání nádob a poklopů pozor na horkou páru. Pokud nemáte s tímto způsobem vaření žádné zkušenosti, je třeba se s nimi naučit zacházet a vysledovat si optimální dobu a způsob  přípravy. Jsem si jistá, že jakmile překonáte počáteční ostych a nedůvěru  a naučíte se tyto pomocníky v domácnosti používat, zamilujete si je a nebudete si bez nich moci vaření ani představit. Přeji vám mnoho zdaru při poznávání tajemných zákoutí zdravých způsobů přípravy jídel. V současné době pro vás připravuji článek o zdravých nahrážkách nezdravých surovin a bezmasé kuchyni. Pokud se budete chtít na cokoli ohledně vaření zeptat, využijte možností komentáře a zanechte svůj kontakt, ráda vám pomohu, pokud to bude v mých silách. (Autor, foto: Denisa Konarská) - Aktuální články ZDE

připravil(a): redakce topzena.cz
vytvořeno: 30. 3. 2007 v 07:52

   Celý článek      
434-vareni_alchymie_2.jpg
Pokud jste ochotni se vzdát křupavé kůrčičky například na kuřecím mase, odměnou při přípravě v parním hrnci pro vás bude nezvykle šťavnaté a chutné maso ... Recepty, kuchařka online, vaření na TopŽena.cz : Vaření je alchymie aneb zdravé alternativní způsoby přípravy jídel ...
434-vareni_alchymie_3.jpg
Dnešní trh nabízí nepřeberné množství nádobí pro mikrovlnné trouby, jen si vybrat ... Recepty, kuchařka online, vaření na TopŽena.cz : Vaření je alchymie aneb zdravé alternativní způsoby přípravy jídel ...
434-vareni_alchymie_4.jpg
Jeden z modelů parních hrnců ... Recepty, kuchařka online, vaření na TopŽena.cz : Vaření je alchymie aneb zdravé alternativní způsoby přípravy jídel ...
434-vareni_alchymie_5.jpg
Římský hrnec je nepostradatelným pomocníkem pro uspěchané hospodyňky ... Recepty, kuchařka online, vaření na TopŽena.cz : Vaření je alchymie aneb zdravé alternativní způsoby přípravy jídel ...
Hobbyzahrada.cz

Související články

Grilování na plechu a jehle

Grilování na plechu a jehle
Grilování. Grilované může mít tolik podob, kolik vymyslíte marinád. Koupit sáček s již hotovým kořením je nejjednodušší, ale pokud vám to ke spokojenosti nestačí, navrhujeme ještě tři další varianty.

Holky za volantem, nebojte se

Holky za volantem, nebojte se
Holky za volantem - Není to tak dávno, co byla žena za volantem trošku exotickou podívanou. Dnes jsou řidičky naprostou samozřejmostí (i když názor chlapů, že ženská za volant nepatří, se bohužel nezměnil – tedy pokud ...

Přejeli jste si mobil? Nevadí!

Přejeli jste si mobil? Nevadí!
Jsou dokonalé. Kdyby měly srdce a duši, ženy by ho určitě milovaly víc než muže. Telefony Vertu mají totiž krásný kabátek i nezničitelné tělo. Verzi Signature můžete mít ve zlatě i s diamanty, ...

Pozor na oči při práci s počítačem

Pozor na oči při práci s počítačem
Top aktuálně na Topžena.cz : Pozor na oči při práci s počítačem - Pokud pracujete s počítačem ať už v práci nebo doma, pamatujte, že kromě páteře jsou nejvíce zatěžovány vaše oči. Dívání se po dlouho dobu na monitor počítače může způsobit únavu očí.

Zahradní kalendář: Zahrada v srpnu - Sklízíme a zase sklízíme

Zahradní kalendář: Zahrada v srpnu - Sklízíme a zase sklízíme
Zahradní kalendář: Zahrada v srpnu - Sklízíme a zase sklízíme. Ovocná zahrada, zeleninová zahrada, okrasná zahrada. Srpen je již plně ve znamení sklizně letošní úrody.

Nová rubrika pro tvořivé ženy

Nová rubrika pro tvořivé ženy
Milé čtenářky, připravili jsme pro vás novou rubriku na www.topzena.cz - Pro tvořivé ženy. Zde budete mít prostor pro zveřejňování vašich nápadů, inspirací pro vaše nové přítelkyně a kamarádky, které se zajímají o stejné téma.
Hobbyzahrada.cz