Grilování na plechu a jehle

Zobrazeno 31460x
Grilování. Grilované může mít tolik podob, kolik vymyslíte marinád. Koupit sáček s již hotovým kořením je nejjednodušší, ale pokud vám to ke spokojenosti nestačí, navrhujeme ještě tři další varianty.
Vaše recepty:
Grilování na plechu a jehle
Klasické grilované kuře
Pro 4 osoby:
1 Vodňanské kuře, minimálně 1200 g
sůl
grilovací koření
asi 100 ml oleje
Postup:
Kuře opláchneme, nasolíme a okořeníme jak zvenčí, tak i uvnitř a zalomíme mu křídla do sebe, aby se při otáčení jehly nepohybovala. Propíchneme jehlou tak, aby se při točení kuře neprotáčelo, a pak grilujeme. Po celou dobu grilování hlídejte jako ostříž, aby se rozhořel pod kuřátkem přímý oheň, ale udržujte jen žár. Kritickou dobou se ukázala chvíle, kdy jsme potírali kuře směsí oleje a koření, to občas nějaký plamínek vyskočil. Proto jsme si k ruce připravili lahvičku s vodou, která přišla ke slovu vždy, když se měl oheň příliš k světu.
Náš tip: Zahradní grily pro vaši zahradu na www.a-z-obchod.cz
Naše 3 extra tipy:
pamatujete na slogan „Kuře stokrát jinak“? I to grilované může mít tolik podob, kolik vymyslíte marinád. Koupit sáček s již hotovým kořením je nejjednodušší, ale pokud vám to ke spokojenosti nestačí, navrhujeme ještě tři další varianty:
1. Sladkokyselé kuře – marinujete a následně potíráte směsí ze:
4 polévkových lžic olivového oleje, 4 polévkových lžic kečupu, 4 polévkových lžic pomerančové šťávy, 4 polévkových lžic hnědého cukru, 3 polévkových lžic octa z bílého vína, 2 polévkových lžic worchesterské omáčky a 1 a 1/2 polévkové lžíce hořčice.
2. S vůní Orientu – marinujeme a následně potíráme směsí z:
1/4 šálku panenského olivového oleje,1 lžičky sušeného oregana, 1/2 lžičky mletého nového koření, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1/2 lžičky mletého hřebíčku a 3 stroužků česneku (lisovaných).
3. Pikantně-exotické – marinujeme a následně potíráme směsí z:
2 lžic čerstvě nastrouhaného zázvoru, 4 prolisovaných stroužků česneku, 1/2 lžičky mletého chilli, šťávy z jednoho citronu, 4 lžic pasírovaného manga, 1 lžíce hořčičných semínek a soli dle chuti.
Grilované kuře z „papiňáku"
Venku lijavec a vy jste se tolik těšili na své grilované kuřátko. Tolik se vám nechce tu chuťovou představu opouštět… A ani nemusíte, pokud máte k dispozici papiňák. Existuje totiž metoda, jak si kuře grilovat právě v něm. Příjemný na tom je i fakt, že to bude celé trvat tak čtvrt hodinky.
Postup:
Omyté a pak osušené porce kuřete osolíme, posypeme grilovacím kořením a ihned je, aby kuře solí opět nezvlhlo, v papiňáku prudce osmažíme (vnitřní stranou dolů) v rozpáleném oleji.
Dno tlakového hrnce musí být pokryté masem, aby nedošlo k přepalování oleje. Opečené kousky obrátíme na vnější stranu a po chvilce hrnec uzavřeme a začínáme „grilovat".
V okamžiku největšího tlaku (pára začíná unikat ventilem) ztlumíme zdroj tepla a sledujeme čas „grilování". V tomto případě asi 8 minut. Pak hrnec odstavíme a po otevření maso rovnou servírujeme.
připravil(a): redakce topzena.cz
vytvořeno: 6. 8. 2006 v 00:47