Telecí - recepty zde
Zobrazeno 30318x
Vaše recepty - Telecí. Curyšské telecí nudličky, Telecí řízky s gorgonzolovou omáčkou, Telecí steaky s bylinkami, Plněný smažený telecí řízek a další recepty z telecího masa.
Vaše recepty:
Telecí - recepty zde
Recepty:
Curyšské telecí nudličky
Na 4 porce:
4 telecí řízky po 150 g
sůl
čerstvě mletý pepř
500 g žampionů
4 šalotky
2 lžíce oleje (z pšeničných klíčků)
40 g másla
125 ml suchého bílého vína
125 ml masového vývaru
200 ml smetany ke šlehání
1-2 lžíce zahušťovače omáček
½ svazku petrželky
Postup:
Řízky jsme nakrájeli přes vlákno na asi 1 cm široké nudličky. Osolili je a opepřili. Žampiony jsme očistili a nakrájeli na lupínky. Šalotku jsme oloupali a nakrájeli na kostičky. Na pánvi jsme rozehřáli olej s máslem. Přidali jsme nudličky masa, míchali a prudce opékali 3-4 minuty. Maso jsme vyňali z pánve děrovanou sběračkou a uchovali horké. Přidali a rozehřáli jsme zbývající máslo. Nejprve jsme nechali zesklovatět šalotku. Potom vložili žampiony, míchali a prudce opékali, až zhnědnou. Osolili, opepřili a přidali k nudličkám. Z uvolněné pánve jsme slili tuk a připečeniny rozředili bílým vínem.. Přilili jsme vývar a smetanu y vařili do zhoustnutí. Pak jsme přimíchali jsme maso se žampiony a prohřáli. Podávali jsme posypané sekanou petrželkou.
Jako přílohu jsme servírovali rýži.
Recepty:
Telecí řízky s gorgonzolovou omáčkou
Na 4 porce:
8 malých tenkých telecích řízků po 70 g
sůl
čerstvě mletý pepř
1/8 l smetany ke šlehání
150 g gorgonzoly
1 lžíce olivového oleje
20 g másla
2 cl brandy (grappa)
Postup:
Telecí řízky jsme opatrně naklepali plochou stranou paličky na maso. Osolili je a opepřili. Ve smetaně jsme rozmixovali na kousky nakrájenou gorgonzolu. Na pánvi jsme rozehřáli olej s máslem. Při střední teplotě jsme řízky opekli po každé straně asi 2 minuty. Vyňali je a horké uchovali v alobalu.
Z pánve jsme slili tuk a teplotu maximálně zvýšili. Připečeniny na pánvi jsme rozředili brandy a povařili do zhoustnutí. Přilili smetanu s gorgonzolou a několik minut vařili, až omáčka krémovitě zhoustla. Řízky jsme upravili na talíře a přelili omáčkou. Podávali jsme se širokými nudlemi a listovým salátem.
Recepty:
Telecí steaky s bylinkami
Na 4 porce:
2 malé jarní cibulky
12 kloboučků žampionů
3 polévkové lžíce přepuštěného másla
1 polévková lžíce dijonské hořčice
1 polévková lžíce nasekané petrželky
1 čajová lžička sušeného estragonu nebo kerblíku
4 telecí steaky (asi 2 cm silné, každý 130 g)
sůl
černý pepř
Postup:
Cibulky jsme oprali, očistili a jemně nasekali. Hlavičky žampionů očistili a omyli. 1 polévkovou lžíci přepuštěného másla jsme rozehřáli v malém rendlíčku a 3 minuty na něm dusili nasekané cibulky do měkka. Rendlíček jsme odstavili, cibulku přendali do misky a smíchali ji s hořčicí, estragonem a petrželkou. Steaky jsme po obou stranách osolili, opepřili a na jedné straně je stejnoměrně potřeli polovinou připravené směsi koření.
Ve velké pánvi jsme rozpustili zbylé máslo a vložili do něj plátky masa namazanou stranou dolů. Houby jsme položili na pánev vedle masa a při mírnější teplotě vše asi 4 minuty opékali. Během této doby jsme potřeli horní plochu steaků zbylou cibulovou směsí, pak maso i houby obrátili a rovněž 4 minuty opékali po druhé straně. Hotové steaky jsme upravili i s houbami na připravené talíře a ihned podávali.
Jako vynikající přílohu k tomuto jídlu jsme servírovali drobné mladé mrkvičky.
Recepty:
Plněný smažený telecí řízek
Na 4 porce:
4 telecí řízky po 180 g
sůl
čerstvě mletý pepř
4 plátky ementálu
4 plátky dušené šunky
1-3 lžíce hladké mouky
2 vejce
asi 100 g strouhanky
80 g másla nebo 4 lžíce oleje (z pšeničných klíčků)
1 citron
Postup:
Řízky jsme opláchli a osušili. Do každého jsme nařízli kapsu. Zevně i uvnitř jsme každý řízek osolili a opepřili. Každou kapsu jsme naplnili 1 plátkem sýra a šunky. Sepnuli párátkem. Naplněné řízky jsme nejprve obalili v mouce, potom je protáhli rozšlehanými vejci a nakonec obalili ve strouhance. Obal jsme lehce přitiskli.
Olej jsme rozehřáli v jedné velké nebo ve dvou menších pánvích. Řízky jsme smažili při střední teplotě z každé strany 5-6 minut. Mezitím jsme je obrátili. Podávali jsme s dílky citronu, případně s jemnou sezonní zeleninou.
Vaše online recepty:
aktuální články ZDE
******************************************************
Vaše recepty můžete zasílat na e-mail info@topzena.cz .
Parametry podkladů:
text ve formátu Word (nebo v e-mailu) , obrázky ve formátu JPG nebo GIF.
Zdarma zveřejníme autora (dle přání i kontakt, www stránky). Můžete tímto způsobem propagovat vaše www stránky.
Redakce nezodpovídá za příspěvky čtenářů ani jednotlivých přispěvatelů, ani za jejich skutečnou totožnost.
připravil(a): redakce topzena.cz
vytvořeno: 2. 1. 2007 v 10:40