Masopustní recepty
Zobrazeno 28667x
Masopustní recepty - Ovarové koleno, Zabijačkový guláš se žemlovými knedlíčky, Staročeská cibulačka, Vepřová pečeně s houskovým a bramborovým knedlíkem a další recepty pro Masopust.
Recepty: Ovarové koleno
Rozpis pro 4 osoby:
2 vepřová kolena zadní ( popř. přední nebo vepřový lalok - podle chuti)
bobkový list
nové koření
celý pepř
sůl
čerstvý křen
hořčice
Příprava:
1. Nejprve musíme vepřová kolínka pořádně očistit od štětin. Pak je vložíme do hrnce, přidáme koření, osolíme, zalijeme dostatečným množstvím vody a vaříme do měkka. Mezitím si oloupeme a nastrouháme křen a připravíme hořčice - dle chuti.
2. Měkká kolena zbavíme kostí, nakrájíme na plátky a podáváme za tepla, nejlépe s čerstvým chlebem. A ještě osvědčená rada – přeženete-li to a křen vám začne dráždit nos a oči, stačí si zhluboka přivonět ke krajíčku chleba a můžete hodovat dál.
Recepty: Zabijačkový guláš se žemlovými knedlíčky
Rozpis pro 4 osoby:
20 dkg vepřové plece
20 dkg vepřového jazyka
20 dkg ledvinek
20 dkg jater
20 dkg srdce
mozeček na zahuštění
3 větší cibule
1 hlavička česneku
majoránka
Na houskové knedlíky:
žemle, veka
4 vejce
1 dcl smetany
Příprava – guláš:
1. Všechna masa pořádně očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájenou najemno orestujeme dotmava, přidáme kostky masa, prolisovaný česnek a zalijeme vodou. Potom osolíme, přidáme kmín, opepříme a necháme dusit.
2. Ke konci dušení dochutíme majoránkou a zahustíme chlebem a vepřovým mozečkem. Náhradním řešením je zásmažka.
Žemlové knedlíčky:
Žemle nakrájíme na malé kostičky a necháme v troubě orestovat. Rozklepneme vejce, oddělíme obě části. Žloutky smícháme se smetanou, osolíme a přelijeme jimi zchladlé houskové kostičky. Z bílků si ušleháme sníh a opatrně jej vmícháme do směsi. Z vytvořeného těsta tvarujeme kulaté knedlíčky a vaříme je asi 15 minut v páře.
Recepty: Staročeská cibulačka
Rozpis pro 4 osoby:
4 větší cibule
2 střední brambory
3 lžíce oleje
5 žampionů
4 polévkové lžíce hladké mouky
2 lžíce smetany
sůl, pepř
Postup:
1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky, vložíme na rozpálený olej a restujeme, až zesklovatí. Poté zaprášíme hladkou moukou a ještě chvilku restujeme. Zalijeme studenou vodou, pořádně prošleháme a necháme 20 minut vařit.
2. Potom vše rozmixujeme nebo propasírujeme přes jemný cedník, vložíme na kostičky nakrájené brambory a stranou orestované houby a polévku dovaříme. Pro zjemnění na konci přidáme smetanu.
3. Ozdobíme kolečky červené cibule, pažitkou, sekanou petrželkou a také trojúhelníčkem celozrnného chleba.
Recepty: Vepřová pečeně s houskovým a bramborovým knedlíkem
Rozpis pro 4 osoby
Na pečeni:
1 kg vepřové plece
2 ks cibule
1 hlavička česneku
sůl, pepř, kmín
sádlo
hladká mouka
Na zelí:
10 dkg slaniny
1 střední hlávka červeného zelí
červený vinný ocet – dle chuti
cukr
skořice
zakysaná smetana - na ozdobu
Na houskové knedlíky:
žemle, veka
4 vejce
1 dcl smetany
Na bramborové knedlíky:
400 g brambor
2 vejce
200 g hrubé mouky
50 g krupice
sůl
Příprava - maso:
1. Vepřovou plec osolíme, nakmínujeme, vetřeme prolisovaný česnek a nakrájenou cibuli. Přidáme kousek sádla, trochu vody a dáme péct na zhruba 1 hodinu do trouby vyhřáté na 160 °C. Je-li třeba, podléváme.
2. Ke konci pečení zaprášíme troškou hladké mouky, kterou pak necháme i s masem orestovat. Poté zalijeme vodou, promícháme, necháme provařit a šťávu v troubě dopečeme.
Zelí:
Nasekáme cibulku a společně se slaninou ji orestujeme. Na takto připravený základ vložíme očištěné a najemno nakrájené zelí, osolíme, přidáme cukr, skořici a zalijeme octem a vodou. Dusíme pod pokličkou, za mírného podlévání, doměkka.
Houskové knedlíky:
Housky nakrájíme na malé kostičky a necháme v troubě orestovat. Pak rozklepneme vejce a oddělíme obě složky. Žloutky smícháme se smetanou, osolíme a přelijeme jimi zchladlé žemlové kostičky. Z bílků si ušleháme sníh a opatrně jej vmícháme do směsi. Z vytvořeného těsta vytvarujeme šišky, zatočíme je do potravinářské folie a pak vaříme asi 20 minut v páře.
Bramborové knedlíky:
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme. Přidáme vejce a hrubou mouku. Vypracujeme hmotu, ze které tvoříme knedlíky či špalíčky a vaříme je.
Recepty: Boží milosti
Rozpis pro 4-5 osob:
5 dl bílého vína
6 žloutků
hladká mouka dle potřeby
špetka soli
2 lžičky mletého cukru
tuk nebo sádlo na smažení
Příprava:
Mouku nasypeme na vál, uděláme v ní důlek, vyklepneme do něj žloutky, přisolíme a přisladíme a zaděláme vínem. Podle potřeby podsypáváme moukou a těsto propracováváme, až je hladké a nelepivé, asi jako na tažený závin. Poté těsto přikryjeme a necháme půl hodiny v chladu.
Vál mírně posypeme moukou, těsto vyválíme na tenký plát, vykrájíme obdélníky o délce asi 10cm a šířce 4-5cm a ve středu je 2x nařízneme. V kastrole ve vyšší vrstvě tuku usmažíme dozlatova.
Po vyjmutí z tuku necháme okapat na papírovém ubrousku. Obalíme v moučkovém cukru.
Recepty: Koblížky
Rozpis na 25 ks koblížků:
415 g hrubé mouky
100 g hladké mouky
80 g mletého cukru
60 ml oleje
60 g žloutků
25 g sušeného mléka
40 g droždí
2,5 g citropasty (lze nahradit nastrouhanou citronovou kůrou)
15 ml rumu
250 ml vody
špetka soli
jahodová marmeláda
Příprava:
Důležitá zásada: všechny suroviny na koblížky musí mít teplotu 25 °C!
Nejprve si připravíme kvásek – vodu se sušeným mlékem nahřejeme na 25 °C, do mléka přidáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a povrch lehce zaprášíme moukou. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplém prostředí.
Pak si vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, za stálého míchání přimícháváme olej a poté došleháme.
Smícháme mouku, sůl, zbytek cukru a uděláme důlek. Do něj nalijeme vykynutý kvásek, žloutkovou hmotu, citropastu, zpracujeme v hladké těsto a přidáme rum.
Hotové těsto přikryjeme utěrkou a opět necháme v teplém prostředí kynout. Po nakynutí se těsto nechá asi 30 minut tzv. přetužit (nakynuté těsto přemícháme) a poté ho necháme opět kynout. Těsto na koblihy „přetužujeme“ 1–2krát. Již vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, vyválíme na stejné pláty a kulatým vypichovačem na jeden z nich naznačíme počet koblih. Do středu každého kolečka nastříkáme marmeládu. Druhý plát přiložíme na něj a kulatým vypichovačem vykrajujeme předznačené koblihy.
Koblížky odkládáme na papír posypaný hrubou moukou, aby se nelepily. Přikryjeme je utěrkou a necháme kynout po jedné straně max. 5 minut. Potom je obrátíme a opět necháme kynout, aby byly stejnoměrné.
Koblihy smažíme ve fritovacím hrnci při 160 °C. Ještě před tím je ale třeba je omést od přebytečné mouky. Do hrnce se koblížky vkládají spodní částí nahoru - nejprve se smaží z jedné strany v zakrytém hrnci a pak z druhé v odkrytém.
Usmažené koblížky necháme okapat, skládáme je na talíř a po vychladnutí sypeme nerozpustným moučkovým cukrem.
Vaše online recepty:
Rubrika : Kuchařka, recepty online aktuální články ZDE Rss kanál TopŽena.cz
******************************************************
Vaše recepty můžete zasílat na e-mail info@topzena.cz .
Parametry podkladů:
text ve formátu Word (nebo v e-mailu) , obrázky ve formátu JPG nebo GIF.
Zdarma zveřejníme autora (dle přání i kontakt, www stránky). Můžete tímto způsobem propagovat vaše www stránky.
Redakce nezodpovídá za příspěvky čtenářů ani jednotlivých přispěvatelů, ani za jejich skutečnou totožnost.
připravil(a): redakce topzena.cz
vytvořeno: 30. 1. 2007 v 21:31