Recepty pro děti
Zobrazeno 20886x
Recepty pro děti - Ananasové sluníčko s tvarohovým krémem, Horké banánové kytičky, Bramborové lodičky v moři vitaminů, Zelenináček, Dospělácký drink, ...
Recepty pro děti
Recepty
Ananasové sluníčko s tvarohovým krémem
Kolečka čerstvého ananasu pokrájíme na osminky. Plnotučný tvaroh naředíme mlékem na hladký krém, přidáme rozmačkaný banán a dle chuti zakápneme citronem. Na nebesky modrý talířek pak složíme z dílků ananasu sluníčko, oči a pusu vytvarujeme ze sezonního ovoce a přidáme tvarohový mráček.
Recepty
Nachosaurus s avokádovou pastou
Vydlabeme 2-3 avokáda a dužinu zakapeme citronem, rozmačkáme vidličkou a ochutíme trochou hořčice. Pak vytvarujeme na kontrastně zbarvený talířek ještěra, do hřbetu mu zapícháme kukuřičné trojhránky (nachos) a do hlavy olivové oči. Ozdobíme naklíčenými zrnky – např. čočkou, a nebo posadíme nachosaura do řeřichového trávníčku.
Recepty
Horké banánové kytičky
Nejprve si připravíme pomerančovou omáčku: na pánvi opražíme 2 pol. lžíce hnědého cukru, zakápneme vodou a do vzniklého sirupu přidáme 2 pol. lžíce másla a vsypeme půl čajové. lžičky skořice. Ještě teplou směs přidáme do mísy s pomeranči nakrájenými na kousky a rozmixujeme. Banány pokrájíme na kolečka a z jedné strany je namočíme v omáčce. Pak rozpustíme na pánvi trochu másla a namočená kolečka v ní lehce osmahneme. Na talířku pak naskládáme „trávu“ rukolu, stonek z celé skořice, listy z pomerančových srpečků, střed květu z čerstvého kolečka banánu a okvětní lístky z banánků opečených. Zbývá jen zalít pomerančovou omáčkou.
Recepty
Bramborové lodičky v moři vitaminů
Čtyři dobře omyté brambory uvaříme ve slupce a pak je podélně překrojíme. Salátovou okurku nakrájíme na tenké plátky. Jeden plnotučný tvaroh rozmícháme s mlékem, bylinkami a dochutíme. Pak rozprostřeme pomazánku na talíř jako vlnící se moře, půlky brambor na ni posadíme jako loďky a do nich zapíchneme párátka s pomerančovými či lososovými plachtami. Chybí pobřeží? To zvládne třeba salát z kousků pomeranče, natrhaných listů salátu, klíčků a bylinek.
Recepty
Celerový sněhulák
Z omytých celerových stonků odřízneme listy - jen jeden pro každého sněhuláčka necháme dlouhý – a nadrobno nakrájíme. Do misky dáme dva balíčky Lučiny a naředíme ji jogurtem. Pak vmícháme celer, dle chuti bylinky a mírně osolíme. Na tmavý talíř vytvarujeme z pomazánky „sněhuldu“ a ozdobíme ho. Dáme mu celerové koště, olivové oči, pažitkové vlasy může nahradit hrnec vyřezaný ze zelené papriky a nos by mohla být – jako vždycky mrkvička. Podáváme s toastem.
Recepty
Pejsek Zelenináček
Nejprve si nakrájíme na proužky, kolečka a špalíčky nejrůznější druhy zeleniny – mrkev, žampiony, chřest, cuketu, česnek, červenou řepu, pórek, květák…a ty tuhé necháme chvilku povařit. Pak smícháme hrnek hladké mouky, špetku soli, 2 vajíčka a 2 drobně pokrájené cibule na lepkavé těstíčko. Kousky zeleniny poprášíme moukou, obalíme v těstíčku a dáme na chvilku smažit do větší vrstvy rozpáleného rostlinného oleje. Pak je necháme okapat na ubrousku nebo se přebytečného tuku zbavíme tak, že kousek okamžitě po vylovení z oleje na vteřinku ponoříme do vroucí vody. Pak už si na talíři složíme z dílků zvířátka a přidáme čerstvou zeleninku.
Recepty
Rošťáci s cuketovou kšticí
Očištěné paličce česneku seřízneme špičku tak, aby byly stroužky částečně odhalené. Mírně je posolíme, zalijeme lžící rostlinného oleje a dáme na asi 15 minut pod gril péct. Mezitím smícháme 3 pol. lžíce oleje s 1 lžící medu, lžící šťávy z limetky, špetkou soli a pepře. Dvě mladé cukety nakrouháme na nudličky a promícháme s 2 pol. lžícemi sezamových semínek a s olejovou zálivkou. Pak rozkrojíme dvě housky a půlky rozpečeme. Až bude česnek měkký a jemný, natřeme jím housky a zbytek pokrájíme a přimícháme k cuketám. A je to, jdeme na rošťáky - na detaily si vypomůžeme kousky sýra a čerstvé zeleniny.
Recepty
Červivá jablíčka
Připravíme si šest chutných a hezky zbarvených jablíček, opatrně je vydlabeme. Pak rychle – aby nám jablíčka nezhnědla - smícháme vydlabanou dužinu (samozřejmě odstraníme jádřince) s oblíbeným müsli, hrozinkami, kousky čokolády, lžící medu a lžičkou skořice. Hmotou znovu zaplníme jablka a dáme na suchý plech do trouby na chvíli rozpéct. Když změknou a začnou vonět a pouštět šťávu, přemístíme plněná jablíčka na talíře a ozdobíme červíky ze želé.
Recepty
Dospělácký drink
Jak připravíme dětskou verzi oblíbeného mojita? Pokrájíme na kousky 2 dobře omyté limetky a 2 citrony. Vsypeme je do pevného džbánu, zasypeme asi 3 pol. lžícemi hnědého cukru, svazkem omyté a natrhané máty a jako v hmoždýři vše rozmačkáme a utřeme. Potom přilijeme perlivou stolní vodu a mícháme, dokud se nerozpustí cukr. Pak potřeme okraj sklenic citronem a otiskneme je do cukru, vsypeme ledovou tříšť a opatrně přilijeme mátový nápoj. Přidáme-li barevný ovocný špíz, budou děti určitě nadšené.
Aktuální články ZDE
připravil(a): redakce topzena.cz
vytvořeno: 26. 1. 2007 v 07:31