Pečení na Mikuláše - recepty
Zobrazeno 23048x
Mikulášské pečení - recepty. Lanýžky s mandlemi, Nugátové pralinky, Jemné karamelky, Mozartovy kuličky a další recepty.
Vaše recepty:
Mikulášské pečení - recepty zde
Recept - Lanýžky s mandlemi
Suroviny:
125 g másla
1 vrchovatá lžíce moučkového cukru
1 lžíce ovocného cukru
250 g hořké čokolády
5 lžic mandlového likéru
mandle
bílá čokoláda
Postup:
Nejprve jsme do mísy nastrouhali máslo, klidně ho vezměte rovnou z lednicem, bude se vám s ním lépe pracovat. Nasypali jsme na něj oba cukry a vyšlehali do pěny ručním šlehačem zapnutým na nejvyšší obrátky. Do ní pak už jen zbylo přidat hořkou čokoládu, strouhanou na velkých očích a mandlový likér.
Hmotou na lanýžky jsme naplnili sáček s hladkou zdobičkou a nastříkali ji na pečícím papíru na malé kopečky. To, že nebyly všechny stejné a kulaté, nás nechalo absolutně v klidu. U lanýžků se s tím nepočítá. Ještě jsme do nich vtiskli nasekané proužky z několika mandlí – byly samozřejmě opražené. A pak už mohla tahle dobrota chladnout.
Ve vodní lázni jsme rozpustili 200 g hořké čokolády s trochou smetany a nechali ji trochu vychladnout. Ne ale moc, aby zůstala tekutá. Vychladlé cukroví jsme do ní ponořili a ozdobili bílou nastrouhanou čokoládou. Kdybychom si chtěli celý postup zjednodušit, mohli jsme použít polevu kupovanou.
Recept - Nugátové pralinky
Suroviny:
120 ml smetany ke šlehání
250 g čokolády na vaření
150 g oříškové nugety
40 g másla
led
moučkový cukr
Postup:
Smetanu jsme nalili do hrnce a přivedli k varu, rychle jsme do ní vložili nalámanou čokoládu na vaření a rozpustili ji. Ani na chvilku jsme nepřestali míchat, aby smetana příliš nevypěnila. Pak jsme hrnec sundali z plotny.
Oříškovou nugetu jsme vmíchali do smetany a hrnec posadili do mísy naplněné ledem – to, aby pralinky lépe tuhly. V této chvíli přišel ke slovu ponorný šlehač – zpracovávali jsme jím hmotu tak dlouho až byla studená a nepěnila.
Pak jsme jí naplnili sáček s vroubkovanou zdobičkou a nastříkali do papírových košíčků. Nakonec už zbývalo jen poprášit pralinky moučkovým cukrem.
Recept - Jemné karamelky
Suroviny:
165 g cukru
15 g másla
4 lžíce smetany ke šlehání
75 g marcipánu
85 g pražených mandlí
50 g hořké čokolády
Postup:
Cukr jsme rozpustili za stálého míchání na pánvi. Když byl hnědý, sundali jsme ho z plotny a přišlehali jsme do něj máslo a 3 lžíce smetany. Pak jsme směs opět trochu zahřáli.
Přišla řada na marcipán. Přimíchali jsme ho a vzniklou hmotu natřeli na máslem vymazaný plech. Vrstva by měla být vysoká asi 1 cm. Měli jsme volno, než vše pořádně vychladlo. Pak už jsme jen vykrojili pravoúhelníčky velké zhruba 1 x 3 cm.
Nakonec stačilo rozpustit ve vodní lázni hořkou čokoládu se zbytkem smetany, karamelky do ní namočit a poprášit kakaem.
Recept - Mozartovy kuličky
Suroviny:
200 g oříškového nugátu
200 g marcipánu
2 lžíce griotky (třešňovice)
10 g pistáciových ořechů
125 g moučkového cukru
100 g hořké čokolády
čokoládová poleva
Postup:
Nugát bylo třeba pokrájet na malé kousky – ne víc než centimetrové. Ty se už pak snadno vytvarují do kuliček a dají vychladit do lednice.
Pistácie jsme posekali úplně najemno, moučkový cukr prosáli a hladce utřeli z marcipánem a griotkou. Z těsta jsme vyváleli asi 2 cm silný válec, z něhož jsme pokrájeli tolik kousků, kolik nám v lednici chladlo kuliček.
Pak už byla hračka udělat z kousků na vále posypaném moučkovým cukrem placičky. Tak velké, aby se do každé z nich vešla jedna nugátová kulička. Okraje jsme pevně přitiskli a vytvarovali dokulata.
Čokoládovou polevu jsme rozpustili dle návodu, namočili do ní pomocí dvou vidliček kuličky a opatrně je položili schnout. Protože jsme je nechtěli mít otlačené, umístili jsme je na mřížku. Pokud žádnou vhodnou nemáte, nechte kuličky na prkénku a často je otáčejte. Nakonec jsme je zabalili do celofánu, uzavřeli do sklenice a schovali do chladna, aby si odpočinuly a mlsné jazyky je nesnědly dřív, než jim je předložíme.Dárky od Mikuláše s vůní perníku
Bonbóny, to jsou přesně ty maličkosti, které dělají Mikuláše tím pravým svátkem. Všichni známe svoje ratolesti a víme, co na ně platí. A tak s námi zkuste následující „mňamky“. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.
Recept - Lanýžky s mandlemi
Suroviny:
125 g másla
1 vrchovatá lžíce moučkového cukru
1 lžíce ovocného cukru
250 g hořké čokolády
5 lžic mandlového likéru
mandle
bílá čokoláda
Postup:
Nejprve jsme do mísy nastrouhali máslo, klidně ho vezměte rovnou z lednicem, bude se vám s ním lépe pracovat. Nasypali jsme na něj oba cukry a vyšlehali do pěny ručním šlehačem zapnutým na nejvyšší obrátky. Do ní pak už jen zbylo přidat hořkou čokoládu, strouhanou na velkých očích a mandlový likér.
Hmotou na lanýžky jsme naplnili sáček s hladkou zdobičkou a nastříkali ji na pečícím papíru na malé kopečky. To, že nebyly všechny stejné a kulaté, nás nechalo absolutně v klidu. U lanýžků se s tím nepočítá. Ještě jsme do nich vtiskli nasekané proužky z několika mandlí – byly samozřejmě opražené. A pak už mohla tahle dobrota chladnout.
Ve vodní lázni jsme rozpustili 200 g hořké čokolády s trochou smetany a nechali ji trochu vychladnout. Ne ale moc, aby zůstala tekutá. Vychladlé cukroví jsme do ní ponořili a ozdobili bílou nastrouhanou čokoládou. Kdybychom si chtěli celý postup zjednodušit, mohli jsme použít polevu kupovanou.
Recept - Nugátové pralinky
Suroviny:
120 ml smetany ke šlehání
250 g čokolády na vaření
150 g oříškové nugety
40 g másla
led
moučkový cukr
Postup:
Smetanu jsme nalili do hrnce a přivedli k varu, rychle jsme do ní vložili nalámanou čokoládu na vaření a rozpustili ji. Ani na chvilku jsme nepřestali míchat, aby smetana příliš nevypěnila. Pak jsme hrnec sundali z plotny.
Oříškovou nugetu jsme vmíchali do smetany a hrnec posadili do mísy naplněné ledem – to, aby pralinky lépe tuhly. V této chvíli přišel ke slovu ponorný šlehač – zpracovávali jsme jím hmotu tak dlouho až byla studená a nepěnila.
Pak jsme jí naplnili sáček s vroubkovanou zdobičkou a nastříkali do papírových košíčků. Nakonec už zbývalo jen poprášit pralinky moučkovým cukrem.
Recept - Jemné karamelky
Suroviny:
165 g cukru
15 g másla
4 lžíce smetany ke šlehání
75 g marcipánu
85 g pražených mandlí
50 g hořké čokolády
Postup:
Cukr jsme rozpustili za stálého míchání na pánvi. Když byl hnědý, sundali jsme ho z plotny a přišlehali jsme do něj máslo a 3 lžíce smetany. Pak jsme směs opět trochu zahřáli.
Přišla řada na marcipán. Přimíchali jsme ho a vzniklou hmotu natřeli na máslem vymazaný plech. Vrstva by měla být vysoká asi 1 cm. Měli jsme volno, než vše pořádně vychladlo. Pak už jsme jen vykrojili pravoúhelníčky velké zhruba 1 x 3 cm.
Nakonec stačilo rozpustit ve vodní lázni hořkou čokoládu se zbytkem smetany, karamelky do ní namočit a poprášit kakaem.
Recept - Mozartovy kuličky
Suroviny:
200 g oříškového nugátu
200 g marcipánu
2 lžíce griotky (třešňovice)
10 g pistáciových ořechů
125 g moučkového cukru
100 g hořké čokolády
čokoládová poleva
Postup:
Nugát bylo třeba pokrájet na malé kousky – ne víc než centimetrové. Ty se už pak snadno vytvarují do kuliček a dají vychladit do lednice.
Pistácie jsme posekali úplně najemno, moučkový cukr prosáli a hladce utřeli z marcipánem a griotkou. Z těsta jsme vyváleli asi 2 cm silný válec, z něhož jsme pokrájeli tolik kousků, kolik nám v lednici chladlo kuliček.
Pak už byla hračka udělat z kousků na vále posypaném moučkovým cukrem placičky. Tak velké, aby se do každé z nich vešla jedna nugátová kulička. Okraje jsme pevně přitiskli a vytvarovali dokulata.
Čokoládovou polevu jsme rozpustili dle návodu, namočili do ní pomocí dvou vidliček kuličky a opatrně je položili schnout. Protože jsme je nechtěli mít otlačené, umístili jsme je na mřížku. Pokud žádnou vhodnou nemáte, nechte kuličky na prkénku a často je otáčejte. Nakonec jsme je zabalili do celofánu, uzavřeli do sklenice a schovali do chladna, aby si odpočinuly a mlsné jazyky je nesnědly dřív, než jim je předložíme.
Vaše online recepty:
******************************************************
Vaše recepty můžete zasílat na e-mail info@topzena.cz .
Parametry podkladů:
text ve formátu Word (nebo v e-mailu) , obrázky ve formátu JPG nebo GIF.
Zdarma zveřejníme autora (dle přání i kontakt, www stránky). Můžete tímto způsobem propagovat vaše www stránky.
Redakce nezodpovídá za příspěvky čtenářů ani jednotlivých přispěvatelů, ani za jejich skutečnou totožnost.
připravil(a): redakce topzena.cz
vytvořeno: 4. 12. 2006 v 08:14