Jak se ve zdraví vypořádat se zimou
Zobrazeno 8112x
Rady a návody, jak se ve zdraví vypořádat se zimou? Teorie zdraví čínské medicíny tvrdí, že člověk je projektován tak, aby se dožil sta let. To ovšem platí jen za předpokladu, že svoji životní energii nespotřebovává zbytečně a naopak ji vhodně doplňuje.
Jak se ve zdraví vypořádat se zimou?
Teorie čínské medicíny tvrdí, že člověk je projektován tak, aby se dožil sta let. To ovšem platí jen za předpokladu, že svoji životní energii nespotřebovává zbytečně a naopak ji vhodně doplňuje. Proto není divu, že tradiční čínská medicína přikládá tak obrovský význam správné životosprávě a podpoře dobrého trávení. Ve staré Číně tradičně doporučovali lékaři svým pacientům konzumovat jídlo a nápoje v souladu s ročními obdobími a také podle toho, zda pacient potřeboval zahřát nebo spíše ochladit. Budeme-li se touto zásadou řídit i nyní, jsme schopni zmírnit dopad mnoha civilizačních chorob a posílit náš imunitní systém.
Čím více se námi konzumovaná potrava blíží teplotě 38°C, tím snadněji je pro tělo stravitelná. Z toho logicky plyne, že pokud jíme chlazená, studená a mražená jídla a přijímáme chladné nápoje, zbytečně zatěžujeme tělo náročným procesem trávení. Pro většinu lidí je velmi překvapivé zjištění, že studené nápoje a mražené potraviny jsou pro náš organismus v zásadě nezdravé, ačkoli jsou všudypřítomnou součástí našeho života! Je nutné si však uvědomit, že chlazené nápoje a potraviny jsou poměrně nedávný fenomén. Jsou závislé na chladicích boxech v obchodech, restauracích a na lednicích v našich domácnostech. Masová dostupnost chlazení se rozšířila do gastronomických provozů a domácností teprve po druhé světové válce. To znamená, že v našem podnebném pásmu mají lidé neomezený přísun k chlazeným nápojům méně než 70 let, což je z hlediska naší evoluce pouhý mžik.
Pokud je tělo ve správné rovnováze, je schopné homeostáze. To znamená, že je schopno udržovat si vnitřní prostředí včetně termoregulace na konstantní úrovni, i když se vnější podmínky mění. V podzimním a zimním období, kdy je vnější prostředí o dost chladnější než naše vnitřní, spotřebujeme velké množství energie na to, abychom si naši přirozenou teplotu udrželi. Konzumace teplých tekutin pomáhá doplňovat tělu energii, kterou by jinak muselo vyrábět samo. Pokud budeme v chladném počasí konzumovat chladné potraviny a tekutiny, logicky budeme spotřebovávat více energie na to, abychom se zahřáli, a tudíž si budeme oslabovat imunitní systém. Proto je důležité navyknout si konzumovat v podzimním a zimním období teplé čaje, polévky, ovocné a zeleninové šťávy.
Když ráno cestujeme do práce a přesouváme se v ranním chladu z místa na místo, potřebujeme pravidelně přijímat teplé tekutiny, neboť doba od 7.00 do 11.00 je podle tzv. čínských orgánových hodin dobou žaludku a sleziny, tedy dvou orgánů, které jsou z hlediska čínské medicíny zásadní pro doplňování a regulaci tekutin v těle. V tomto čase cirkuluje životní energie právě energetickými drahami žaludku a sleziny. Pakliže na to budeme brát ohled a dodržovat pitný režim, budeme mít nejen více energie v průběhu celého dne, ale budeme i lépe trávit, zlepší se náš krevní oběh a přispěje to nemalou měrou k posílení našeho imunitního systému. Mnozí z nás řeší potřebu teplých tekutin po ránu pitím černého čaje, kávy nebo čokolády, tedy stimulantů, jejichž účinky ne každému ze zdravotního hlediska svědčí. Ba naopak, mohou vést k návyku nebo ke vzniku řady civilizačních onemocnění. Z tohoto pohledu je skvělé, že Kofola, coby tuzemský výrobce nápojů, právě vstupuje na trh s úplnou novinkou – nápoji Natelo, které jsou ojedinělé v celé Evropě. Natelo jsou hřejivé ovocné nápoje s 25 procenty ovocné šťávy. Je to velmi příjemné pití pro chladnější sezonu. Už na první pohled zaujmou. Nejsou totiž tradičně umístěny v chladné vitríně ani v regále, ale mají svou vlastní „tepličku“ - speciální vyhřívaný box, který nápoje ohřívá na 37 °C, tedy teplotu lidského těla. Kofola zamířila s těmito nápoji na místa, která míjíme, když se přesunujeme za prací či za zábavou. A tak „tepličky“ najdeme na autobusových zastávkách, vlakových nádražích, ve stanicích metra či v trafikách a čerpacích stanicích.
Ovocné nápoje Natelo jsou vyráběny ve čtyřech různých příchutích:
- broskev s kokosem
- hruška s čokoládou
- mango se skořicí
- malina s kardamomem
Broskve, hrušky, mango i maliny jsou důležitým zdrojem vlákniny. Jejich konzumace přispívá z hlediska čínské medicíny ke správnému vyvážení tělesných tekutin. Hrušky pomáhají řešit obtěžující žízeň, kašel z horkosti, zahlenění nebo zácpu. Broskve zvlhčují střeva a zlepšují krevní oběh. Mango zase zpevňuje slezinu a žaludek, léčí kašel, dušnost a trávicí obtíže. Maliny patří mezi rostlinné antioxidanty a jsou důležitým zdrojem vitamínu C. Už ve staré čínské medicíně byly maliny využívány proti šerosleposti a dodnes se používají jako přírodní léčivý prostředek při očních potížích a poruchách vidění.
Ovocné nápoje Natelo jsou ochuceny skořicí a kardamomem. Tato koření mají teplou povahu a zahřívají. Z pohledu čínské medicíny skořice doplňuje jangovou energii, zahřívá slezinu a žaludek a zlepšuje proudění krve v cévách. Léčí celkovou vyčerpanost, studené končetiny, slabý puls, bolest břicha, průjem, pocit vnitřního chladu a jiná onemocnění, způsobená vnitřním ochlazením. Kardamom harmonizuje žaludek, léčí nevolnost, zmírňuje trávicí obtíže a bolest břicha, pomáhá při ztrátě chuti k jídlu nebo při průjmu.
K dalším výhodám ovocných nápojů Natelo patří, že obsahují snížené množství cukru a nejsou chemicky konzervované. Mají tedy všechny předpoklady stát se vítanou alternativou pro všechny, kterým záleží na jejich zdraví.
Připravila RNDr. Lenka Romanová, Nature Care Clinic, Praha
Zdroj: Milena Holoubková, Quent s.r.o. Benešovská 24, 101 00 Praha 10, Milena Holoubková [milena.holoubkova(zavinac)quent.cz]
(TZ zaslana na info@topzena.cz dne 10.12.2012)
Tip: Akce, Slevy, Výprodeje
Náš tip: sdílej s přáteli na Facebooku nebo pošli přátelům na Facebooku (přes tlačítko na webu)
Rady a návody, jak se ve zdraví vypořádat se zimou?
zdraví, jak na zimu, rady pro zdraví, o zdraví, vaše zdraví
připravil(a): redakce topzena.cz
vytvořeno: 12. 12. 2012 v 08:27