Recepty z obilovin a rýže
Zobrazeno 24257x
Recepty malé zázraky z obilovin a rýže - Obiloviny a rýže slouží jako potrava od pradávna. Jsou výživné, sytící, při správných kombinacích a další recepty.
Recepty z obilovin a rýže
Recepty:
Aromatická grilovaná polenta
PRO 4 OSOBY:
1,8 l vývaru
125 ml suchého červeného vína
2 červené cibule
2 stružky česneku
4 sušená rajčata
4 černé olivy
1 čili paprička
6 jarních cibulek
sůl, pepř
375 g předvařené kukuřičné krupice
2 lžíce pokrájené petrželky
sprej s vodou a olejem (7:1)
Na povrch:
3 hlízy fenyklu
1 pomeranč
300 ml vývaru
šťáva z ½ citrónu
sůl, bílý pepř
POSTUP:
Do hlubokého hrnce jsme nalili 300 ml vývaru, přidali nasekanou cibuli, utřený česnek, sušená rajčata, olivy, čili papričku pokrájenou najemno. Směs jsme zprudka uvedli do varu a dusili pod pokličkou asi 7 minut, dokud cibule nezměkla. Potom jsme vmíchali na plátky nakrájené jarní cibulky, a počkali, až se odpaří zbytek tekutiny. Přidali jsme zbytek vývaru (1,5 l), víno, dochutili solí, pepřem a nechali dodusit.
Potom jsme si na ruku, kterou mícháme, navlékli chňapku a začali přisypávat polentu a povařili ji asi 5 minut, až byla směs hladká a měkká.
Směs jsme uhladili na vymazaný plech a upekli placku vysokou cca 1,5 cm.
Polentu jsme po mírném vychladnutí pokrájeli na čtverce, postříkali lehce směsí oleje s vodou a nechali dopéci dozlatova.
Polentu jsme podávali ozdobenou různou zeleninou, například dušenými plátky fenyklu ve vývaru a citrónové šťávě s pomerančem a olivami.
Recepty:
Prosné smaženky
PRO 4 OSOBY:
80 g prosa
200 ml zeleninového vývaru
250 g bílého zelí
1 náhrada za vaječný žloutek (k dostání v prodejnách se zdravou výživou)
200 ml vody
2 lžíce sójové omáčky
5 g sezamového pyré
1 lžička hořčice
1 stroužek česneku
2 lžíce nasekané pažitky
sůl, pepř
1 lžička kmínu
Na omáčku:
250 g tofu
20 g olivového oleje
2 lžíce vinného octa
1 lžička křenu
1 lžičky hořčice
2 lžíce nasekaných bylin
pepř, sůl
1 stroužek česneku
Zeleninový vývar jsme uvedli do varu, přidali jsme proso, stáhli z plotny a nechali 15 minut bobtnat. Směs jsme vychladili.
Očistili jsme zelí a nakrájeli je na proužky, dietní vaječný prášek jsme smíchali s vodou a sójovou omáčkou. Důkladně jsme promíchali proso se zelím, přidali směs sójové omáčky s vaječným přípravkem, do hmoty dále vmíchali rozmačkaný česnek, sezamové pyré, hořčici a ostatní ingredience.
Ze směsi jsme pak tvořili smaženky, které jsme pekli v pánvi dozlatova.
Podávali jsme je s omáčkou, kterou jsme připravili z tofu, oleje, octa, hořčice, křenu, bylinek, soli, pepře a utřeného česneku.
Recepty:
Plněné žampiony v rýži
PRO 4 OSOBY:
2 cibule
20 g dietní zeleninové pasty (je k dostání v prodejnách se zdravou výživou)
200 g dlouhozrnné rýže
½ l zeleninového vývaru
12 velkých bílých žampionů
sůl, pepř
1 stroužek česneku
10 ml olivového oleje
10 ml rajského protlaku
šťáva z poloviny citrónu
1 lžíce nadrobeného knäckebrotu
10 ml olivového oleje
POSTUP:
Cibuli jsme oloupali a nakrájeli na kostičky. V hrnci jsme rozehřáli zeleninový krém a cibuli v něm nechali zesklovatět. Přidali jsme zeleninový vývar, propláchnutou rýži a nechali pod pokličkou povařit asi 8 minut.
Žampiony jsme omyli, osušili je a vytočili z nich nožičky, které jsme odložili stranou. Hlavy žampionů jsme pokladli na hliníkovou fólii pomazanou olejem, osolili je, okořenili a předpekli je v předehřáté troubě asi 5 minut.
Nožičky žampionů jsme nasekali nadrobno a podusili je na cibulce. Přidali jsme utřený česnek, protlak a směs okořenili pepřem, solí a citrónovou šťávou. Hmotou jsme pak naplnili žampiony a posypali drobenkou.
Rýži jsme vložili do zapékacího pekáčku, položili na ni žampiony a dopekli v troubě při 200 °C asi 15 minut.
Recepty:
Rýžový salát s krevetami
PRO 4 OSOBY:
125 mg dlouhozrnné rýže
125 ml divoké rýže
sůl, pepř
350 g vyloupaných krevet
1 mango
4 jarní cibulky
125 ml oloupaných mandlí
1 lžíce nasekané máty
Na zálivku:
1 lžíce olivového oleje extra virgine
2 lžičky limetové šťávy
1 stroužek česneku
POSTUP:
Rýži jsme uvařili v mírně osolené vodě, nechali ji okapat a dali do misky. Přidali jsme orestované krevety a opatrně promíchali.
Zálivku jsme vyšlehali z 1 lžíce olivového oleje, 2 lžiček limetové šťávy a 1 prolisovaného stroužku česneku, podle chuti osolili a opepřili.
Zálivku jsme vlili do mísy s rýží a krevetami, přidali na kostky nakrájené mango, jarní cibulky a nasekanou mátu. Podávali jsme v miskách ozdobené listem máty.
Aktuální články ZDE
připravil(a): redakce topzena.cz
vytvořeno: 8. 2. 2007 v 13:08