Drůbeží recepty
Zobrazeno 25684x
Drůbeží recepty Kuřecí steak, Pikantní kuřecí stehýnka, Mexické kuře, Kuřecí křídla s kečupem, Kuře po francouzsku, Citronová kuřecí prsíčka, ...
Drůbeží - recepty zde
Recept: Kuřecí steak s mladou zeleninou
PRO 4 OSOBY:
4 větší prsní kuřecí řízky
šťáva z jedné limetky
1 dl olivového oleje
600 g mladé zeleniny, mrkev, fenykl, chřest (na jaře nové brambory)
Na majonézu:
100 g majonézy
1 lžíce pasty ze sušených rajčat
POSTUP:
Kuřecí prsa jsme nejprve na prkénku překryté mikrotenovým sáčkem zlehka naklepali. Maso jsme osolili, opepřili a pokapali limetkovou šťávou.
V pánvi s vroubkovým dnem jsme rozpálili olej a kuřecí řízky jsme z každé strany restovali, dokud nedostaly zlatohnědou barvu.
Do vody jsme v malém předstihu vložili mrkev a brambory, přisypali mořskou sůl a na mírném ohni vařili 10 -15 minut, přidali fenykl a pokračovali ve varu dalších 5 minut. Nakonec jsme dali do hrnce chřest a zeleninovou směs povařili ještě 5 minut.
Majonézu jsme smíchali s pastou ze sušených rajčat. Zeleninu jsme naservírovali na talíře, na ni položili kuřecí steaky a ozdobili ochucenou majonézou. Pokrm potěší nejenom chuťové pohárky, ale i oči.
Recept: Pikantní kuřecí stehýnka
PRO 4 OSOBY:
600 g kuřecích stehenních paliček
půl lžičky chilli
sůl, pepř
1 lžíce rozmarýnu (nejlépe čerstvého)
20 ml oleje
POSTUP:
Maso jsme nejprve pečlivě omyli pod tekoucí vodou. Potom jsme si připravili marinádu – smíchali jsme olej se solí, pepřem a rozmarýnem. Kuřecí stehýnka jsme vložili do pekáčku, přelili marinádou a dali do chladu uležet, nejlépe na 24 hodin.
Druhý den jsme rozpálili olej v pánvi a stehýnka restovali, dokd nedostala nádherně zlatavou barvu. Potom jsme pánev přiklopili pokličkou a ještě několik minut maso podusili.
Recept: Mexické kuře
PRO 4 OSOBY:
4 kuřecí prsní řízky
1 lžíce papriky
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce oleje
sůl, pepř
Na kukuřičné placičky:
200 g konzervované kukuřice
400 g vychladlé bramborové kaše (8 středně velkých brambor uvaříme, prolisujeme a smícháme se 100 ml teplého mléka)
2 lžíce másla
Na dozdobení:
50 g zakysané smetany
1 lžíce pažitky
POSTUP:
Kuřecí prsa jsme omyli v tekoucí vodě a pečlivě je osušili v čisté utěrce. Potom jsme je obalili ve směsi mouky a papriky.
Ve velké pánvi jsme rozpálili olej a řízky na něm dozlatova orestovali. Potom jsme snížili teplotu a maso ještě pod pokličkou dodusili a uložili do tepla.
Kukuřičné placičky jsme si připravili z bramborové kaše, do které jsme přimíchali okapanou kukuřici a hmotu důkladně osolili a opepřili. Lehce pomoučenýma rukama jsme tvořili placičky o průměru 5 cm a osmažili je v pánvi na rozpuštěném másle dozlatova.
V menší misce jsme smíchali zakysanou smetanu s pažitkou. Placičky jsme rozložili na nahřáté talíře, na ně položili kuřecí prsa a pokrm dozdobili smetanovou omáčkou.
Recept: Kuřecí křídla s kečupem
PRO 4 OSOBY:
8 ks kuřecích křidýlek
30 ml kečupu
30 ml oleje
sůl, pepř
3 lžíce medu
50 ml worcesterové omáčky
1 lžíce kořenící směsi Mexico
POSTUP:
Křídýlka jsme nejprve očistili, opláchli pod tekoucí vodou a vložili do pekáčku.
Aby bylo maso křehké, potřeli jsme jej marinádou. Její výroba nebyla náročná, jednoduše jsme smíchali kečup, olej, med, worchester a koření. Pekáček jsme uložili do chladu na 24 hodin.
Rozehřáli jsme troubu na 220 ºC a křidýlka pekli 30 minut. (Doba pečení záleží na velikosti křidélek.) Ten, kdo nemíní čekat, až se trouba rozpálí, může křidýlka opéci na pánvi a dodusit pod pokličkou. Ušetří čas, ale pozor, maso je třeba stále obracet, aby se nepřichytilo ke dnu pánve.
Recept: Kuře po francouzsku
PRO 4 OSOBY:
4 kuřecí stehna
2 lžíce olivového oleje
3 najemno nakrájené šalotky
2 najemno nasekané stroužky česneku
100 g rozpůlených lesních hub
75 ml bílého vína
125 ml smetany
hrst nasekaného čerstvého estragonu a petrželky
POSTUP:
Na velké pánvi jsme rozpálili olivový olej a vložili do něj kuřecí maso s kůží dolů a smažili je 10 minut, dokud nezískalo zlatavou barvu.
Potom jsme snížili teplotu a kuře smažili dalších 10 minut.
Maso jsme vyjmuli z pánve a vsypali do ní šalotku s česnekem a nechali je zesklovatět. Potom jsme přidali houby a opékali je 2 minuty.
Kuřecí maso jsme vložili nazpět do pánve mezi ostatní suroviny a vše zalili vínem. Na mírném ohni jsme směs vařili 10 minut, dokud se víno téměř nevypařilo.
Přilili jsme smetanu a suroviny v pánvi lehce promíchali. Směs jsme vařili dalších deset minut, dokud omáčka nezhoustla. Nakonec jsme do pánve přisypali bylinky, sůl a pepř. Pokrm jsme ozdobili snítkami estragonu, který kuřeti dodal vynikající chuť, připomínající francouzskou kuchyni.
Recept: Citronová kuřecí prsíčka
PRO 4 OSOBY:
600 g kuřecích prsíček
polovina citronu
sladká paprika, sůl
2 lžíce solamylu
2 lžíce másla
vývar z citronové trávy (sušenou koupíme v obchodě s biopotravinami)
olej na smažení
POSTUP:
Kuřecí prsíčka jsme nejprve omyli pod tekoucí vodou a osušili v čisté utěrce. Potom jsme na každém udělali asi pět zářezů, dali jsme přitom pozor, abychom maso zcela nepřekrojili.
Maso jsme okořenili, opekli na pánvi z obou stran a přitom zakápli citronem. Když maso získalo zlatavou barvu, přidali jsme máslo, vývar z citronové trávy a vše ještě dusili 10 minut.
Jak připravíme vývar z citronové trávy?
Nejde o žádné čáry, do 300 ml vody vhodíme hrst citronové trávy a vaříme 20 minut.
Jako příloha se hodí pusinky z bramborové kaše nebo dušená rýže.
Recept: Kachní prsíčka s nudlemi
PRO 4 OSOBY:
400 g kachního masa (prsa)
270 g sezamových nudlí
50 ml oleje
3 jarní cibulky
1 čerstvý oloupaný ananas
2 řapíky naťového celeru
330 g směsi zeleniny – například: mrkve, papriky, fazolových klíčků
6 lžic švestkové omáčky (v kastrůlku jsme rozvařili s vodou švestková povidla)
POSTUP:
Nudle jsme uvařili ve vroucí vodě. Vok (pánev se zakulaceným dnem) jsme rozpálili a za stálého míchání v něm restovali kousky kachního masa, až bylo křupavé.
Přebytečný tuk jsme slili, ve voku jsme ho ponechali asi dvě lžíce.
Potom jsme vsypali jarní cibulky, řapíkatý celer a směs smažili 2 minuty. Přidali jsme ananas, zeleninovou směs a znovu vše restovali.
Postupně jsme potom přidali kousky kachního masa, nudle, švestkovou omáčku. Směs jsme prohřáli a podávali.
Recept: Kachna ve švestkové omáčce
PRO 4 OSOBY:
4 kachní čtvrtky
1 najemno nakrájená velká cibule
500 g zralých, vypeckovaných a rozčtvrcených švestek
2 lžíce želé z červeného rybízu
Vaše online recepty:
aktuální články ZDE
******************************************************
Vaše recepty můžete zasílat na e-mail info@topzena.cz .
Parametry podkladů:
text ve formátu Word (nebo v e-mailu) , obrázky ve formátu JPG nebo GIF.
Zdarma zveřejníme autora (dle přání i kontakt, www stránky). Můžete tímto způsobem propagovat vaše www stránky.
Redakce nezodpovídá za příspěvky čtenářů ani jednotlivých přispěvatelů, ani za jejich skutečnou totožnost.
připravil(a): redakce topzena.cz
vytvořeno: 24. 1. 2007 v 15:06