Recepty - Jehněčí minutky
Zobrazeno 36903x
Vaše recepty - Jehněčí minutky. Jehněčí hřbet na česneku s listovým špenátem, Jehněčí kotletky s rybízem a další recepty z jehněčího.
Recept : Jehněčí hřbet na česneku s listovým špenátem
PRO 4 OSOBY:
600 g jehněčího hřbetu bez kosti
20 g česneku stroužky
100 ml oleje
2 lžičky tymiánu
pepř a sůl podle chuti
200 g šalotky
200 ml červeného vína
50 ml olivového oleje
20 g hovězí šťávy na zahuštění
Na přílohu:
500 g listového špenátu
20 g česneku
50 g cibule
50 ml olivového oleje
sůl a pepř podle chuti
400 g brambor ratte (brambůrky rohlíčky - lze použít ranné brambůrky)
50 ml oleje
2 snítky čerstvého tymiánu
POSTUP:
Do mixéru jsme dali tymián, česnek, olej, sůl, pepř a ingredience rozmixovali. Marinádu přelili do misky, naložili do ní připravené jehněčí hřbety a nechali přes noc odležet.
Omáčku jsme připravili tak, že jsme oloupanou šalotku rozkrojili napůl a na rozpáleném oleji ji orestovali, zalili vínem a nechali z poloviny víno odvařit. Pak jsme přidali hovězí šťávu a odvařili na hustou hnědou červenou omáčku, kterou jsme uchovali v teple.
Brambory jsme uvařili ve slupce jenom do poloměkka, slili je a nechali odkapat.
Jehněčí hřbet jsme na rozpálené pánvi opekli z obou stran cca po 8 minutách, mezitím v hluboké pánvi osmahli cibuli a česnek, přidali omytý a natrhaný špenát a zlehka blanžírovali a uschovali v teple.
V druhé pánvi jsme rozpálili olej a v něm opékali brambory, které jsme nakonec promíchali s čerstvým tymiánem.
Maso jsme před podáváním nakrájeli na jemné plátky a podávali se špenátem a opečenými brambůrky.
Recept: Jehněčí kotletky s rybízem
PRO 4 OSOBY:
8 očištěných jehněčích kotlet
2 lžíce želé z červeného rybízu
2 lžíce mátového želé
nastrouhaná kůra a šťáva z jednoho pomeranče
čerstvý rozmarýn
Na přílohu:
0,5 kg celeru
0,5 kg brambor
2 lžíce másla
2 lžíce smetany
sůl, pepř
POSTUP:
Přílohu jsme připravili tak, že jsme celer nakrájeli na kostičky a povařili ho spolu s nakrájenými brambory 20 minut. Potom jsme slili vodu, přimíchali smetanu, máslo a tymián, okořenili pepřem a našťouchali.
Rybízové želé jsme v kastrůlku rozpustili a povařili spolu s pomerančovou kůrou a šťávou tak, aby se odpařila přebytečná tekutina.
Kotletky jsme důkladně osolili a okořenili, položili na rozpálený gril, potřeli na vrchní straně rybízovým želé a opékali 3-5 minut. Potom jsme maso obrátili, potřeli zbytkem želé a pekli 3-5 minut z druhé strany.
Jehněčí jsme ozdobili rozmarýnem a podávali se zeleninovou směsí.
Recept: Jehněčí kotlety se salsou
PRO 4 OSOBY:
8 jehněčích kotlet
čerstvý rozmarýn
2 stroužky česneku
0,5 dl olivového oleje
2 lžíce javorového sirupu
sůl, pepř
Na salsu:
200 g červených kapií
1 stroužek česneku
1 lžíce nasekané pažitky
2 lžíce panenského olivového oleje
čerstvá petrželka
POSTUP:
Nejprve jsme jehněčí kotlety důkladně osolili, opepřili, posypali lístky rozmarýnu, potřeli směsí z olivového oleje, javorového sirupu a rozetřeného česneku. Maso jsme uložili v uzavřené míse do lednice a nechali odležet 24 hodin.
Jehněčí jsme opékali na rozpáleném grilu z každé strany 3-5 minut (doba pečení závisí na tom, jak jsou kotlety silné a jak moc je chceme propéci).
Zatímco se maso opékalo, smíchali jsme suroviny na salsu. Tu jsme připravili z opečených a sloupnutých kapií, nasekané pažitky, utřeného česneku a 2 lžic panenského olivového oleje.
Maso jsme podávali čerstvě upečené ozdobené petrželkou, salsu jsme podávali zvlášť v mističkách.
Recept: Španělské jehněčí kotlety
PRO 4 OSOBY:
8 jehněčích kotletek
1 lžíce olivového oleje
1 cibule nakrájená na kolečka
1 nakrájený stroužek česneku
2 červené papriky zbavené semen a nakrájené na nudličky
400 g nakrájených rajčat z konzervy
2 lžičky nasekaného tymiánu
1 lžička nakrájeného rozmarýnu
2 lžíce černých oliv bez pecek
sůl, pepř
POSTUP:
V hluboké pánvi jsme rozehřáli olivový olej. Přidali jsme nakrájenou cibuli, česnek, papriky a opékali asi 5 minut doměkka.
Zesílili jsme oheň, do pánve vložili kotlety a opékali je z každé strany asi 2 minuty.
Přidali jsme rajčata, tymián, rozmarýn, pánev přikryli pokličkou a pokrm dusili asi 15 minut na mírném ohni. Nakonec jsme vmíchali olivy, kotlety dochutili solí, pepřem a ihned podávali.
Vaše online recepty:
aktuální články ZDE
******************************************************
Vaše recepty můžete zasílat na e-mail info@topzena.cz .
Parametry podkladů:
text ve formátu Word (nebo v e-mailu) , obrázky ve formátu JPG nebo GIF.
Zdarma zveřejníme autora (dle přání i kontakt, www stránky). Můžete tímto způsobem propagovat vaše www stránky.
Redakce nezodpovídá za příspěvky čtenářů ani jednotlivých přispěvatelů, ani za jejich skutečnou totožnost.
připravil(a): redakce topzena.cz
vytvořeno: 24. 1. 2007 v 09:35