Nepřehlédněte

Fíkus pěstování

Fíkus pěstování Fíkus patří k nejoblíbenějším pokojovým rostlinám. Rady a nápady pro úspěšné pěstování.

True North kvalitní krbová kamna

True North kvalitní krbová kamna Krbová kamna True North kvalita z Kanady. Kanadská krbová kamna s dvojím spalováním a dlouhou dobou hoření až 8 hodin.

LED lampa JOI Thermologi

LED lampa JOI Thermologi LED lampa JOI Thermologi. Revoluční Led lampa převádí tepelnou energii z čajové svíčky na elektrickou.

Vztahům prospívá, když si muž zajde na jedno

Vztahům prospívá, když si muž zajde na jedno Partnérské vztahy aktuální trendy. Vztahům prospívá, když si muž jednou do týdne zajde na pivo.

Plesovým šatům vládne ženskost i kůže

Plesovým šatům vládne ženskost i kůže Plesové šaty aktuálně módní trendy. Plesovým šatům vládne rafinovaná ženskost i odhalená kůže.


Orchideje Druhy vhodné pro pěstování v domácích podmínkách


Nej ...

Recepty na vánoční cukroví: Vaše recepty na internetu

Recepty na vánoční cukroví: Vaše recepty na internetu Vaše recepty na internetu Recept na vánoční cukroví , Recept na vánoční cukroví - nepečené cukrobí | pepinův blog , Recept na vánoční cukroví| Vánoční rohlíčky a další recepty. Přiidej vánoční recepty.

Oleandr ( Oleandry - Nerium ) a jeho pěstování

Oleandr ( Oleandry - Nerium ) a jeho pěstování Oleandr a jeho pěstování - Oleandry (Nerium oleander - Oleandr obecný) teplomilný oleandr. Rostlina původem ze Středozemí patří k jedněm z nejoblíbenějších květin pěstovaných na slunných terasách a balkonech. Oleandry (Nerium) jsou keře ...

Dracena ( Draceny ) Marginata a její pěstování

Dracena ( Draceny ) Marginata a její pěstování Dracena, Draceny Marginata (Dracaena marginata) a její pěstování, choroby, ošetřování, druhy draceny. Dracaena godseffiana Odrůdy: Kelleri, Florida Beauty, Gold Dust Dracaena ...

Velikonoční pečení - recept Velikonoční beránek

Velikonoční pečení - recept Velikonoční beránek Velikonoční pečení - recepty - Velikonoční beránek. Velikonoční beránek, stejně. jako velikonoční pomlázka, barevná vajíčka a velikonoční zajíčci patří neodmyslitelně k symbolům Velikonoc a další recepty.

Celebrity: Australská popová diva Kylie Minogue

Celebrity: Australská popová diva Kylie Minogue Celebrity a rozhovory na Topžena.cz : Australská popová diva Kylie Minogue. Filmový kanál HBO uvede záznam koncertu ze Sydney zpěvačky Kylie Minogue z jejího veleúspěšného turné Showgirl Homecoming. ...

Recepty - Vepřové nemá chybu

Recepty - Vepřové nemá chybu

Zobrazeno 22978x

přátelům

Recepty - Vepřové nemá chybu. Češi milují vepřové. Je tomu tak a nedá se s tím nic dělat. Vepřové maso ve všech možných úpravách vévodí našim stolům. A protože to víme, nabízíme vám pár prima tipů. Recepty pro každého ...

Recepty - Vepřové nemá chybu

Češi milují vepřové. Je tomu tak a nedá se s tím nic dělat. Vepřové maso ve všech možných úpravách vévodí našim stolům. A protože to víme, nabízíme vám pár prima tipů.

Recepty pro každého
 
Recept: Labužnická  kombinace sýra a masa
Vepřové kotlety s cumberlandskou omáčkou

Doba přípravy cca: 21 minut
Energetická hodnota 1 porce cca: 1547 Kj
Na 4 porce:
4 vepřové kotlety (celkem 600 g, asi 1 cm silné)
1 polévkovou lžíci oleje
sůl
černý pepř
80 g rybízového rosolu
2 polévkové lžíce portského vína
1 polévková lžíce škrobové moučky
1 polévková lžíce strouhané citronové kůry (z chemicky neošetřeného citronu)
2 polévkové lžíce citronové šťávy plátky citronu podle chuti
Postup:
Kotlety jsme zbavili přebytečného tuku. Ve velké pánvi jsme rozpálili olej. Kotlety jsme  osolili, opepřili a z každé strany asi 4 minuty opékali, dokud šťáva vytékající z nich po vpichu není zcela čirá. Mezitím jsme při mírné teplotě rozvařili rybízový rosol.
V šálku jsme dohladka umíchali škrobovou moučku s portským vínem a přidali ji do rosolu. Za stálého míchání jsme omáčku asi 5 minut vařili, až zhoustla a začla bublat. Pak jsme přimíchali citronovou kůru a šťávu. Kotlety jsme upravili na mísu a přelili je omáčkou, ozdobili plátky citronu a ihned podávali.
Dobrá rada:
K těmto kotletám se skvěle hodí na másle dušené cukety a mrkvové hranolky sypané petrželkou.
 
Recept: Labužnicko – francouzská pochoutka
Dijonské vepřové řízky

Doba přípravy cca: 16 minut
Energetická hodnota 1 porce cca:
Na 4 porce:
4 vepřové řízky (asi 700 g, každý 1,5 cm silný)
1 stroužek česneku
1 polévková lžíce dijonské hořčice
1 ½ čajové lžičky nasekaného čerstvého kopru nebo ½ čajové lžičky sušeného
2 polévkové lžíce přepuštěného másla nebo umělého tuku
snítky kopru na ozdobu
sůl
černý pepř
Postup:
Řízky jsme naklepali paličkou na sílu asi 0,5 cm. Česnek jsme oloupali, nasekali a smíchali s hořčicí a koprem. Touto pastou maso z obou stran potřeli. Ve velké pánvi jsme rozpálili 1 polévkovou lžíci přepuštěného másla, vložili do něj dva řízky a při střední teplotě je opékali po každé straně asi 2 minuty. Pak jsme je vyndali a nechali přikryté v teple. Na zbylém másle jsme stejně opekli další dva řízky. Oprali a osušili jsme kopr. Řízky jsme osolili, opepřili, ozdobili snítkami kopru a ihned podávali.
K tomuto nízkokalorickému jídlu jsme podávali zelený salát s parmazánem a krutony (v tuku osmaženými kostičkami chleba).
 
Recept: Skvělá kombinace masa a ovoce
Vepřové kotlety na pomerančích


Doba přípravy cca: 23 minut
Energetická hodnota 1 porce cca: 1754 kJ
Na 4 porce:
4 vepřové kotlety (asi 600 g, každá asi 1 cm silná)
1 polévková lžíce přepuštěného másla nebo umělého tuku
1 polévková lžíce oleje
sůl
černý pepř
2 středně velké pomeranče (chemicky neošetřené)
3 jarní cibulky
100 ml kuřecího vývaru
2 polévkové lžíce kečupu
Postup:
Ze všech kotlet jsme odstranili přebytečný tuk. Ve velké pánvi jsme zahřáli přepuštěné máslo a olej. Kotlety jsme osolili, opepřili a asi 4 minuty opékali po jedné straně. Mezitím jsme ostrouhali kůru z jednoho pomeranče a dali ji stranou.
Oba pomeranče jsme oloupali i s bílou podkorovou vrstvou, dužinu nakrájeli napříč na tenčí plátky a odstranili jadérka. Kotlety jsme obrátili a opékali na druhé straně další 3 minuty, až po vpichu do masa vytékali jen čirá šťáva.
Mezitím jsme oprali a na hrubo nasekali jarní cibulky. V šálku jsme promíchali kuřecí vývar s kečupem. Hotové kotlety jsme upravili na mísu a ponechali v teple. Nakrájené cibulky jsme dali do pánve a asi 2 minuty dusili, až trochu zesklovatili. Přidali jsme vývar s kečupem a omáčku za stálého míchání krátce povařili. Plátky z pomerančů a šťávu z kotlet jsme přidali do omáčky, podle chuti osolili a opepřili. Omáčku jsme pak rozdělili na kotlety, posypali strouhanou pomerančovou kůrou a ihned podávali.
 
Recept: Výjimečně delší na přípravu, ale úžasné!
Toskánská vepřová pečeně

Doba přípravy cca: 90 min
Energetická hodnota 1 porce cca: 2158 kJ
Na 4 porce:
1000 g vepřové pečeně s kostí
1 cibule
2-3 stroužky česneku
1 svazek hladké petrželky
½ svazku bazalky
2 stonky dobromysli (oregano)
3 stonky tymiánu
1 stonek rozmarýnu
4 lístky šalvěje
2 lžíce olivového oleje
sůl
čerstvě mletý pepř
6 tenkých plátků vepřového bůčku
250 ml suchého bílého vína
Postup:
Maso jsme vykostili. Oloupanou cibuli a česnek jsme nadrobno nakrájeli. Bylinky najemno nasekali a vše smíchali. Směs jsme promíchali s olejem. Troubu jsme předehřáli na 200 °C. Do povrchu vepřové pečeně jsme vetřeli sůl s pepřem a potřeli připravenou směsí. Maso jsme položili kostmi dolů a obložili plátky bůčku. Vše jsme svázali nití jako roládu. Maso jsme položili na rošt, podložili hlubokým plechem a zasunuli na spodní lištu trouby. Pekli jsme asi 30 minut. Přelili jsme maso bílým vínem, teplotu jsme snížili na 160 °C a doměkka dopékali asi 1 hodinu i déle. Maso jsme nechali krátce odpočinout a nakrájeli na plátky. Upravili jsme na talíře a přelili vypečenu šťávou. Maso jsme nesměli péct příliš dlouho, aby se nevysušilo a nebylo troupelnaté.


Náš tip:
Výběr bylinek jsme volili podle své chuti. Důležité však je, aby byly čerstvě nasekané. Vepřová pečeně chutná i studená a hodí se na studenou tabuli.

 
1. Bavorská vepřová pečeně
Do kůže vykostěného vepřového ramínka (1 kg) jsme udělali šikmé mřížkovité zářezy. Do povrchu jsme vetřeli sůl s pepřem. Maso kůži dospodu jsme vložili do pekáče. Přiložili jsme 200 g  vepřových kostí, 2 oloupané a na kousky nakrájené cibule a 1 očistěnou mrkev. Posypali 1 lžící celého kmínu a podlili 1/8 litru vody. Pekáč jsme zasunuli na dolní lištu trouby předehřáté na 200 °C. Pekli jsme asi 30 minut. Pečeni jsme obrátili, teplotu snížili na 180  °C a dopékali další 1 ½ hodiny.  Přitom pečeni přeléváme vypékající se šťávou a podléváme ¼ litrem vody. 30 minut před dopečením jsme maso potírali 1/8 litru piva, rozmíchaným s 1 lžící středně ostré plnotučné hořčice. Pečeni jsme vyjmuli a nechali krátce odpočinout. Vypečenou šťávu se zeleninou jsme prolisovali přes síto. Pokud by kůrka nebyla dokřupava propečená, maso vložíme do rozehřátého grilu.
 
2. Andaluská vepřová pečeně
Do 800 g vepřové krkovice jsme vetřeli sůl s pepřem. Nasekali 1 lžíci rozmarýnových a 1 lžíci tymiánových lístků. Smíchali jsme s nastrouhanou kůrou z 1 chemicky neošetřeného pomeranče, 2 lžícemi polosuchého sherry a 2 lžícemi olivového oleje. Maso jsme směsí potřeli, přikryli a přes noc marinujeme. Druhý den jsme maso po všech stranách opekli na 3 lžících rozehřátého olivového oleje. Přilili jsme šťávu z 1 pomeranče a 4 cl sherry. Pekli jsme asi 1 hodinu v troubě předehřáté na 180 °C. Přitom maso přeléváme ¼ litru masového vývaru. Na pánvi rozehřejeme 30 g másla. Přidáme 30 g cukru a šťávu z ½  pomeranče. Vařili jsme, až vznikne hustý sirup. Na plátky jsme nakrájeli 1 chemicky neošetřený pomeranč a několik minut je v sirupu prohřáli. Maso jsme nakrájeli na plátky, rozdělili na talíře a obložili pomerančovými plátky. Vypečenou šťávu jsme povařili do zhoustnutí a maso přelili.
 
3. Balkánská vepřová pečeně
Do povrchu vykostěné vepřové kýty bez kůže (800 g) vetřeme sůl s pepřem. Očistili jsme 4 středně ostré feferonky a nakrájeli je na nudličky. Špičkou ostrého nože jsme udělali do masa hluboké vpichy a vložili nudličky feferonek. Maso jsme potřeli 2 stroužky rozmačkaného česneku. Maso jsme obalili 150 g na plátky nakrájené prorostlé slaniny a svázali kuchyňskou nití jako roládu. Maso jsme opekli na 3 lžících oleje a přilili 1/8 litru vody. Zasunuli jsme na spodní lištu a pekli 30-40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Maso jsme přitom přelévali vypékající se šťávou. Na kostičky jsme nakrájeli 2 svazky polévkové zeleniny. V polovině pečicí doby jsme přidali zeleninu, ½ lžičky rajčatového protlaku, 1 stonek tymiánu, 1 stonek rozmarýnu a přimíchali ¼ litru suchého bílého vína. Pečené maso jsme vyjmuli z pekáče a nechali krátce odpočinout.Vypečenou šťávu se zeleninou jsme procedili přes síto a podle potřeby jsme vázali zahušťovačem.

Tip: Akce, Slevy, Výprodeje

Další báječné recepty:
Recepty - Od roštěnek po biftek
Recepty paní domu: Od roštěnek po biftek - Na přípravu hovězích minutek se musí vybírat pouze ty nejkvalitnější části masa, protože jinak bychom si příliš nepochutnali. Připravit například křehké medailonky z hovězí kýty ... Recepty pro každého

Recepty - Neopakovatelné telecí
Báječné recepty: Neopakovatelné telecí - recepty  - Curyšské telecí nudličky, Telecí řízky s gorgonzolovou omáčkou, Telecí steaky s bylinkami ... Naše nabídka skvělých receptů ... Recepty pro každého

Recepty - Pštrosí potěšení 
Recepty - Pštrosí potěšení. I když jsme možná jako kuchaři a strávníci možná trochu konzervativní, přesto si už zvykáme na nové druhy mas, mezi něž určitě patří maso pštrosí. Zkuste nebudete zklamaní. Recepty pro každého ...

připravil(a): redakce topzena.cz
vytvořeno: 9. 1. 2007 v 14:54

   Celý článek    Poslat emailem    Přidat názor    Diskuze ke článku (0)   
Hobbyzahrada.cz

Související články

Grilování na plechu a jehle

Grilování na plechu a jehle
Grilování. Grilované může mít tolik podob, kolik vymyslíte marinád. Koupit sáček s již hotovým kořením je nejjednodušší, ale pokud vám to ke spokojenosti nestačí, navrhujeme ještě tři další varianty.

Aquabary pro Váš domov i kancelář!

Aquabary pro Váš domov i kancelář!
Aquabary pro domov i kancelář: Připravili jsme pro vás zajímavou nabídku aquabarů, které jsou praktickým pomocníkem ve vaší kuchyni i v kanceláři! Přístroje na velkoobjemově balenou, stolní pramenitou vodu ...

Vánoce a květiny: Vánoční hvězdy, azalky a spol.

Vánoce a květiny: Vánoční hvězdy, azalky a spol.
Vánoce a květiny: Sváteční inspirace pro vás - Květiny pro ten nejkrásnější večer - Tradice a předvánoční dojetí nám sáhnout v supermarketu aspoň po jedné vánoční hvězdě čili poinsettii. Jako začátek to není špatné. ...

Vánoce - Moderní trendy a dekorace

Vánoce - Moderní trendy a dekorace
Moderní trendy - vánoční dekorace pro váš domov. Jakkoliv se zdály být před několika měsíci v nedohlednu, už jsou Vánoce zase za dveřmi. Někdo dává stále přednost klasickým vánočním barvám, které patří k Vánocům.

Vánoční stromek na několik let - kontejnerované vánoční stromky

Vánoční stromek na několik let - kontejnerované vánoční stromky
Vánoční stromek na několik let - kontejnerované vánoční stromky. Zeptejte se dětí, jaký symbol Vánoc považují za nejdůležitější. Vsadíme se, že nejčastěji to bude vánoční stromek - vždyť právě pod ním nacházejí každý rok tolik dárků! ...

Přehled nejnovějších článků: tipy, rady, inspirace pro každého

 Přehled nejnovějších článků: tipy, rady, inspirace pro každého
Milé čtenářsky a čtenáři, připravili jsem pro vás přehled nejnovějších článků na Hobbyzahrada.cz - magazínu vše pro dům, byt, bydlení, hobby a zahradu.
Názory čtenářů

Tento článek nebyl dosud komentován.


Přidat vlastní názor:
 

Je zakázáno vkládat reklamní "názory" bez předchozího písemného svolení redakce serveru topžena.cz.