Když nás navštíví Francouz, Číňan či Maďar
Zobrazeno 16927x
Náš host je odjinud – co teď?! Přijde-li k nám na návštěvu cizinec, můžeme se dostat do úzkých. Nač je zvyklý? Čím ho pohostit? Co by ho mohlo urazit? Paní domu pro vás připravila malou rukověť – a hosté už vás nezaskočí!
Náš host je odjinud – co teď?!
Přijde-li k nám na návštěvu cizinec, můžeme se dostat do úzkých. Nač je zvyklý? Čím ho pohostit? Co by ho mohlo urazit? Paní domu pro vás připravila „malou rukověť“ – a hosté už vás nezaskočí!
Že vám taková návštěva určitě „nehrozí“? To nemůžete nikdy vědět! Druží se vaše město (obec) s nějakým městem za hranicemi? Pracují u manžela v práci nějací cizinci? Byla jste v zahraničí na dovolené? Má vaše dcera cizince za spolužáky? No vidíte – dcera si někoho z nich může pozvat domů na víkend a vám se bude kouřit z hlavy při vymýšlení vhodného jídelníčku. Naše rady vám to plánování trochu usnadní!
NĚMCI mají rádi koláče
Potěší je pozvání domů na oběd či večeři.
Potrpí si na zvláštní potravinové kombinace.
Snídají dlouho a na pečlivě prostřeném stole – studenou pečeni, vejce, ryby, jogurt, sýry a také toasty, džem, med, džus…
Ke svačině je nadchne ještě teplý koláč s kávou - pouze překapávanou a často s mlékem.
Milují i uzeniny, zvláště párky a jemné klobásky.
Co jim udělá radost? Řízky, knedlíky a české pivo.
POLÁKY vínem neuctíte
Nejčastějším masem polského jídelníčku je vepřové, velmi často připravují ryby – pstruha, lososa nebo slanečky.
Mají rádi zeleninu – zvlášť červenou řepu - a luštěniny.
Součástí takřka všech jídel jsou brambory.
Milují polévku nazývanou chlodnik, připravovanou z okurek, bigos, což je maso se zelím, a flaki (dršťky).
Pijí ovocné šťávy, pivo – třeba se sirupem či medem – a vodku.
Co jim udělá radost? Zvěřina a ryby – třeba kapr ve sladkokyselé omáčce.
RUSOVÉ nepijí jen vodku
Sami jsou velmi pohostinní a také rádi chodí na návštěvy.
Součástí oběda či večeře jsou dlouhé přípitky (takřka řečnická vystoupení), jež nelze odmítnout – kdo striktně odmítá alkohol, je považován za neupřímného.
Často snídají ovesnou kaši.
Tradiční polévkou je boršč, podobná je akroška – ta se jí studená, nebo zelná polévka šči.
Tradicí je také černý a červený kaviár – plní se jím například palačinky!
Rusové pijí většinou čaj bez mléka, kvas, samozřejmě vodku a také tzv. krušon - studený koktejl z šampaňského, brandy a ovoce.
Co jim udělá radost? Ryba nebo hovězí Stroganoff.
MAĎAŘI jsou pyšní na svá vína
Základem národní kuchyně je červená pálivá paprika a také jemná smetana.
Milují svá vína, pálenky, bylinný likér Unicum a také dort s karamelovou polevou plněný čokoládou.
Tradičním jídlem je perkelt – kuře na paprice s noky, rybí polévka halászlé či husí játra.
Očekávají, že každé pozvání ke stolu bude oplaceno.
Pijí rádi silné preso.
Co jim udělá radost? Smetanová omáčka, zeleninový salát, moučník a zmrzlina.
U RAKUŠANŮ se nespletete
Zvyky našich jižních sousedů jsou velmi podobné našim, a tak sotva šlápneme vedle.
Nejčastěji pijí tu kávu, které my říkáme vídeňská – filtrovanou se šlehačkou.
Co jim udělá radost? Takřka cokoli z české kuchyně, včetně ovocných a tvarohových knedlíků nebo palačinek.
FRANCOUZI jsou gurmáni
K snídani ocení vaječnou omeletu, šunku, sýr, ale i ryby. Typické jsou croissanty, pijí bílou kávu.
Oběd je pro ně velkým potěšením – tento „obřad“ trvá až dvě hodiny včetně aperitivu, vína, „kapky něčeho ostřejšího na trávení“ – nejspíš koňaku, nezapomenou ani na kávu.
Mají rádi králíka, skopové, drůbež či zvěřinu a také zeleninu.
Jejich stolování není rozhodně čítankové – už proto, že bílý francouzský chléb, který je přílohou snad ke všemu, se nekrájí, ale láme – a drobí.
Tak jako my podléváme pokrmy vodou, oni podlévají vínem.
Jako dezert jsou běžné sýry – na prkénku, každý si odkrojí – a opět pečivo.
POZOR: Francouze nenadchnou naše sladká jídla s mákem ani slaná s kmínem, nezabodujeme nejspíš ani svíčkovou!
Co jim udělá radost? Zvěřina, ovčí sýr, zeleninový salát. Musí být po ruce bílé pečivo a máslo.
IROVÉ ctí soukromí
Pozvání na návštěvu chápou jako projev velké důvěry, protože mají rodinu ve veliké úctě.
Na stole jsou nejčastěji čerstvé či uzené ryby, hovězí a jehněčí.
Irskou specialitou je lososový pudink.
Pijí silné černé pivo guinness.
Co jim udělá radost? Irská whisky a čokoládový koláč.
BRITOVÉ rádi snídají
Tradiční jsou vydatné snídaně – ovesná kaše, šunka, slanina s vejci, studené maso, uzené ryby, ale i minutky z hovězího.
Obědy jsou naopak méně vydatné – sendviče, zeleninový salát.
Milují svůj čaj s mlékem a sušenky.
Večeře, zvláště ty slavnostnější, mají více chodů.
Co jim udělá radost? Skopové či drůbeží, jako desert může být pudink s ovocem.
ŠVÉDOVÉ jsou na ryby
Mají rádi hodně husté polévky a jednoduchá jídla.
Specialitou je uzené sobí maso a naložený losos.
Milují kyselé mléko, které sladí, a další mléčné produkty.
Při nějaké významné oslavě nebo svátku vyloží jídlo na stůl a hosté si vybírají – odtud tzv. švédský stůl.
Považují za nutné snést vše, co mají na talíři.
Co jim udělá radost? Ryby, ovocný salát a dobré víno.
ITALOVÉ nejedí pouze pizzu
Tradice skvělých kuchařů trvá v Itálii snad od starého Říma - jsou „vynálezci“ pizzy a umělci ve vymýšlení ingrediencí, ale milují i maso na nejrůznější způsoby a dary moře.
Mají dlouhé polední volno, a tak čas na oběd s mnoha chody.
Těstoviny vaří „al dente“ (na skus).
K jídlu pijí nejčastěji víno ředěné vodou.
Co jim udělá radost? Silná káva - preso nebo káva se šlehačkou a na posypání kakao nebo skořice.
ŘEKOVÉ milují bylinky
Říká se: smíchejte kuchyni evropskou, přimíchejte k tomu na špičku nože Malé Asie, okořeňte to špetkou Arábie - a máte kuchyni řeckou.
Mají rádi jednoduchá jídla z čerstvých ingrediencí, s bylinkami a olivovým olejem a své skvělé víno.
Tradiční je např. moussaka, nákyp s baklažány a mletým masem, zalitý bešamelem a posypaný skořicí.
Každé jídlo začíná bohatým předkrmem.
Co jim udělá radost? Studená polévka a zelenina plněná masovou směsí.
AMERIČANÉ se cpou masem
Neodmítnou pozvání, ať jde o snídani, oběd či večeři.
Rádi snídají vydatně – kaše z vloček, šunka, vejce, maso, džusy, sladké pečivo.
Oběd bývá lehký, často stačí sendvič, večeře je podstatně vydatnější, většinou se spoustou masa.
Jedí jen vidličkou, když si předtím jídlo nakrájejí.
Co jim udělá radost? Pořádně silný hovězí steak.
„Nevychovaní“ JAPONCI?
Jedí převážně rýži, zeleninu a ryby.
Typické jsou suši – jednotlivá sousta připravená ze speciální rýže a také ryb, mořských řas a zeleniny.
Když jim chutná, dávají to najevo způsobem, který my považujeme za nevychovanost – např. mlaskáním, říháním či srkáním (mají-li ovšem rýmu, smrkají zásadně v ústraní).
Klidně míchají pivo s vínem.
Jídelními hůlkami se nesmí na nikoho ukazovat a ty se nesmějí zapichovat do jídla.
Co jim udělá radost? Zelenina, ryby a zelený čaj.
INDOVÉ jedí podle víry
V Indii je skladba potravin silně ovlivněna náboženstvím – hinduisté nejedí hovězí, muslimové vepřové, džinisté nejedí nic, v čem by byla krev.
Jedí jen dvakrát denně – rýži, ryby, skopové maso, luštěniny a zeleninu.
Mnozí odmítají alkohol.
Jsou zvyklí jíst hodně rukou, a to pravou.
Večeří až skoro v noci, což je výhodné vzhledem ke klimatu.
Na setkání přicházejí o 15-30 minut později.
Počítejte s tím, že si jídlo vezmou až po druhé pobídce.
Co jim udělá radost? Polévka, sladký moučník s oříšky a rozinkami a slazený čaj s mlékem.
VIETNAMCI jedí hlavně rýži
Vietnamská kuchyně je podobná čínské, ale je patrný i vliv Francie.
Základem kuchyně je rýže – je často v nějaké formě (mouka, zákusky, víno, ocet) součástí i dvou jídel denně.
Na návštěvu dorazí přesně na čas.
Nevztekejte se nad zašpiněným ubrusem, nedivte se mlaskání či říhnutí – to je důkaz, že hostům chutná.
Během jídla jsou časté přípitky a také kouření (jen muži!).
Je běžné dát po jídle ještě čaj a setrvat u něj i několik hodin.
Co jim udělá radost? Polévka, drůbež, čerstvá zelenina.
Chcete vědět víc, a to nejen o cizincích, hostech a hoštění? Můžete si pořídit nedávno vydanou knížku s názvem Vysoká škola bontonu Michaely Zindelové a Marie Formáčkové. Pokud už vám nestačí starý dobrý Guth-Jarkovský, je tato publikace to pravé.
Text: Helena Leitlová, foto: archiv redakce
© RF-HOBBY s.r.o. Časopisy jsou naše hobby, Paní domu - časopis pro ženy
připravil(a): redakce topzena.cz
vytvořeno: 3. 12. 2006 v 20:34