Vánoční pečení - Vánoční dort
Zobrazeno 25930x
Vánoční dort - Čokoládovo – hruškový dort s malinami. Postup: Podle seznamu surovin a obrázku jste asi už pochopili, že dort budeme skládat ze čtyř vrstev. Začneme tedy pečením ...
Vaše recepty:
Vánoční pečení - Vánoční dort
Čokoládovo – hruškový dort s malinami
Suroviny (na 12 porcí)
Na korpus 1:
3 vejce
90 g cukru krupice
100 g hladké mouky
20 g oříšků ( lískových nebo vlašských, jemně mletých)
Na korpus 2:
2 vejce
60 g cukru krupice
80g hladké mouky
Na náplň 1:
100 g másla
300 ml 33% smetany
600 g 75 % čokolády
Na náplň 2:
5 půlek kompotovaných hrušek
100 g moučkového cukru
4 lžíce želatiny
350 ml 33% smetany
Na ozdobu:
100 g bílé čokolády
100 g hořké čokolády
250 g malin
Postup:
Podle seznamu surovin a obrázku jste asi už pochopili, že dort budeme skládat ze čtyř vrstev. Začneme tedy pečením korpusů. Náš dort byl pečený v obdélníkové formě, vy však můžete použít bez problémů i kulatou.
Na první - základní korpus – jsme ušlehali do pěny vejce s cukrem. Mouku a mleté oříšky jsme přidávali postupně a lehce ručně vmíchali. Směs jsme nalili do připravené vymazané formy a upekli v troubě vyhřáté na 180° C. Že je hotovo poznáte, když špejle, kterou korpus propíchnete, zůstane suchá.
Druhý korpus začnete podobně jako první, budete tedy šlehat vejce s cukrem, avšak v jiném množství, a ve finále opět lehounce vmícháte mouku, tentokrát však bez oříšků. Pečení proběhne úplně stejně, jako v prvním případě. Oba hotové pláty necháme chladnout nejlépe na mřížce, aby se nám nezkroutily a nezvlhly. A zatímco nám pečená část dortu chladne, budeme si připravovat náplně.
První náplň vyžadovala naši maximální pozornost, protože jsme svařovali smetanu s máslem. Umíte si představit, co by se stalo, kdyby se tato směs připálila. Za stálého míchání jsme v ní ještě rozpustili čokoládu. Rendlík jsme pak odstavili a obsah nechali vychladit.
Druhá náplň bude mít světlou barvu, protože jejím základem je pevně ušlehaná 33% smetana. Pak jsme si na prkénko připravili ovoce. Asi 1/3 jsme ho pokrájeli na kostičky, 2/3 jsme nasekali najemno. Želatinu jsme uvařili podle návodu. Tuhou šlehačku jsme pak s ostatními připravenými surovinami pouze jemně promíchali a opět nechali vychladit.
Skládání dortu je velmi jednoduché: jednotlivé části na sebe vrstvíme v pořadí 1. korpus, 1. náplň, 2. korpus, 2. náplň.
Boky dortu zarovnáme „střepy“ z bílé a hořké čokolády. Obě čokolády zahřejeme a nalijeme na rovnou desku pokrytou fólii. Stěrkou je navzájem promícháme, až připomínají mramor. Necháme zavadnout a vložíme do lednice ztuhnout. Pak už nám stačí jenom čokoládu rozlámat nebo nakrájet do potřebných „střepů“.
Povrch dortu ozdobíme tenoučkými nitkami tekuté čokolády a pokrájeným ovocem. Jaké zvolíte, je opravdu na vašem uvážení a chuťovém vkusu.
Jak nejlépe rozehřívat (temperovat) čokoládu, aby byla dokonalá
· Malé kousky čokolády rozlámeme do žáruvzdorné misky a postavíme na rendlík s vroucí vodou tak, aby nedosahovala na hladinu vody. Jakmile se čokoláda začne rozhřívat, zamícháme ji a podle potřeby necháme „dotát“.
· Čokoládu lze rozehřívat na nejnižší stupeň i v mikrovlnné troubě.
· Do rozehřáté čokolády se nesmí dostat ani kapka vody, zhrudkovatěla by.
· Při temperování se čokoláda nikdy nesmí přehřát na 40°, znehodnotila by se tak.
Vaše online recepty:
******************************************************
Vaše recepty můžete zasílat na e-mail info@topzena.cz .
Parametry podkladů:
text ve formátu Word (nebo v e-mailu) , obrázky ve formátu JPG nebo GIF.
Zdarma zveřejníme autora (dle přání i kontakt, www stránky). Můžete tímto způsobem propagovat vaše www stránky.
Redakce nezodpovídá za příspěvky čtenářů ani jednotlivých přispěvatelů, ani za jejich skutečnou totožnost.
připravil(a): redakce topzena.cz
vytvořeno: 20. 11. 2006 v 09:05